Orbán összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset, Szijjártónak még az orosz–ukrán háborúról is az ellenzék jut az eszébe

Az operatív törzs 11 órakor kezdett ülésezni. Az éppen Bahreinben tárgyaló magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból.
Orbán összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset, Szijjártónak még az orosz–ukrán háborúról is az ellenzék jut az eszébe

Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 

Az ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor és Varga Mihály miniszterelnök-helyettesek, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kovács József nemzeti információs államtitkár valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt – mondta a sajtófőnök.

 

Szijjártó az ellenzéket támadja

 

Szijjártó Péter azt mondta, Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik.

 

Aggódunk a fejlemények miatt, kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz. A háború a lehető legrosszabb forgatókönyv.

 

Szomszédos országként Magyarország számára különösen fontos, hogy kimaradjunk ebből a háborús konfliktusból.

 

Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát. 

 

Szijjártó szerint az olyan, elmondása szerint főként a „politika bal oldaláról érkező” kezdeményezések, amelyek arról szólnak, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba, rendkívül felelőtlen javaslatok. A kormány ezeket sem most, sem a jövőben nem fogja támogatni.

 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Szijjártó mire gondol, hiszen egy ellenzéki politikus sem követelte, hogy magyar katonákat vagy magyar fegyvereket vigyenek Ukrajnába. Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Partizánon még február 13-án mindössze annyit mondott, ha a NATO cselekszik, akkor Magyarországnak is cselekednie kell, mint NATO-tagnak. Márki-Zay el tud képzelni magyar szerepvállalást, úgy fogalmazott: „Ha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is, de erről egyelőre szó sincs”. Márki-Zay ezután arról beszélt, hogy az afganisztánihoz hasonló ukrajnai szerepvállalásról szó lehetne a későbbiekben.


Íme, a vonatkozó részlet:

 

 

 

Szijjártó Bahreinben beszámolt arról is, hogy az Európai Tanács ma esti ülésén Orbán Viktor is részt vesz. (Amint arról korábban beszámoltunk, az unió soha nem látott szankciókkal kívánja sújtani Oroszországot, erről fognak tanácskozni ma este az uniós állam- és kormányfők.) 

 

Szijjártó Péter végezetül elmondta, hogy Oroszország budapesti nagykövetét berendelték a külügyminisztériumba, ahol közölték vele a magyar kormány álláspontját.