Szijjártó Péter: Eddig kilenc ország majdnem 4900 állampolgárának segített Magyarország a hazatérésben Ukrajnából

„A munka ezzel közel sincs elvégezve” a külügyminiszter szerint.
Kovács M. Norbert

2022. március 05. 22:15

Szijjártó Péter: Eddig kilenc ország majdnem 4900 állampolgárának segített Magyarország a hazatérésben Ukrajnából

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán azt írta, „két évvel ezelőtt minden idők legnagyobb magyar repatriálási műveletében, összesen 11 ezer honfitársunkat hoztuk haza a világ minden tájáról. Az időkeret szűk volt, a cél pedig világos: hazajuttatni valamennyi magyar embert, mielőtt a világ országai lezárják a határaikat.”

 

Az akkor megszerzett tudást és tapasztalatot most más nemzetek segítségére használja Magyarország. A háború kirobbanása óta összesen 140 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából, magyarok, ukránok és olyan harmadik országok állampolgárai, akiknek most nekünk kell segíteni abban, hogy hazatérhessenek családjaikhoz, írta a miniszter.

 

Szijjártó szerint a legtöbb repülőgépet India indította, ahova már 3548, főleg egyetemista diák tért haza Magyarország területén keresztül. Emellett más országok is folyamatosan indítják a járataikat Budapestre, amikkel eddig 614 marokkói, 177 kuvaiti, 174 nigériai, 98 lengyel, 97 ecuadori, 24 izraeli és 12 olasz állampolgár jutott haza magyar segítséggel.

 

Szijjártó Péter bejegyzésében azt írta „a munka ezzel közel sincs elvégezve, hiszen, ha a harcok fokozódnak, akkor minden bizonnyal sokan fognak még biztonságot keresni nálunk, mi pedig valamennyiük hazajutását segíteni fogjuk”.

 

A külügyminiszter teljes Facebook-posztja itt olvasható: