Szijjártó bejelentette, Magyarország nem fogad újabb NATO-csapatokat

Nem kellenek, a magyar haderő elég az orosz-ukrán konfliktushoz.
Cservenák Zoltán

2022. február 09. 23:43

Szijjártó bejelentette, Magyarország nem fogad újabb NATO-csapatokat

A külgazdasági és külügyminiszter az Euronewsnak arról beszélt, hogy nem fogad új NATO-csapatokat Magyarország, ezzel lezárta a találgatást arról, hogy - más kelet-közép-európai országokhoz hasonlóan hazák is fogad-e NATO-alakulatokat az orosz-ukrán konfliktus miatt.

 

Némileg várható volt a bejelentés, azok után, hogy Orbán Viktor ellátogatott Vlagyimir Putyinhoz, illetve amiatt is, hogy a csapatokat lényegében Joe Biden demokrata amerikai elnök küldi. A magyar diplomácia ebben a helyzetben úgy látta jónak, hogy nem fogadja a Biden által küldött csapatokat, miközben Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia ezt megtette.

 

Szijjártó azt mondta az Euronewsnak, hogy Magyarországon most is vannak NATO-csapatok, a magyar hadsereg formájában – vette észre a HVG.

 

Mondott azért más érdekeset is Szijjártó: úgy fogalmazott: ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, azzal Közép-Európa kerül a legnagyobb veszélybe. Azt is mondta, diplomáciai megoldást szeretne az orosz-ukrán konfliktusban, mert Oroszország szankciókkal fenyegetése Krím annektálásakor sem ért semmit.

 

(Nyitóképünkön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kitünteti Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert; fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)