Szeverodonyeckre fáj a foguk az oroszoknak a május 9-i győzelem napi ünnepségre

Az oroszok el akarják foglalni Szeverodonyeck városát, hogy nagy győzelemként el lehessen adni az orosz népnek – mondta egy magas rangú kelet-ukrajnai katonai vezető.
Cservenák Zoltán

2022. május 06. 23:45

Szeverodonyeckre fáj a foguk az oroszoknak a május 9-i győzelem napi ünnepségre

„Szeverodonyecket akarják, mert ez a város a regionális központ. Ezt nagy győzelemként el lehet adni az embereknek” 

 

– mondta Szerhij Hajdaj, a luhanszki regionális katonai közigazgatás vezetője a Telegramon.

 

Szeverodonyecket Kelet-Ukrajna fontos ipari központja volt, a várost hetek óta ágyúzták az oroszok, így a település nagyrészt megsemmisült. Az ukrán csapatok a városban és környékén maradtak eddig, és tartották a frontot.

 

Az oroszok másik célja az, hogy bekerítsék az ukrán erőket, és megpróbálják elvágni Popasnaja felé vezető utat – tette hozzá Szerhij Hajdaj, aki a CNN-nek cáfolta azokat az orosz állításokat, amik szerint Rubizsne városát már elfoglalták volna.

 

Mariupol

 

Legkevesebb 50 nőt, gyereket és idős embert evakuáltak Azovsztalból pénteken – közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes. Irina Verescsuk azt is elmondta, szombat reggel folytatják az evakuálást. Az orosz állami média pénteken azt közölte, hogy két buszon 25 civilt evakuáltak az üzemből.

 

Ukrán tisztviselők képeket tettek közzé Mariupolból, amiken a szovjet korszakból származó emlékművek helyreállításán dolgoznak általuk „megszállóknak” nevezett munkások. Petro Andruscsenko, a város polgármesterének tanácsadója pénteken újabb fényképeket mutatott be, és azt mondta, hogy az elmúlt napokban a szovjet időszak összes emlékművét „helyreállították” az oroszok.

 

Az Oroszországot kormányzó Egységes Oroszország párt egyik magas rangú tisztviselője pénteken azt mondta, hogy Oroszország azért érkezett Herszon régióba, hogy „örökké maradjon”, és ehhez „nem férhet kétség”.

 

Forrás: CNN

 

Kijev

 

Vitalij Klicsko kijevi polgármester arra buzdítja a polgárokat, hogy maradjanak otthon vasárnaptól hétfőig, mivel nyugati tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-én hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának. 

 

Május 9-e az orosz győzelem napja, Oroszország számára a náci Németország második világháborús legyőzése miatt szimbolikus nap, így Putyin akár fokozhatja is az ukrajnai támadásokat.

 

Bár a polgármester formálisan nem rendel el kijárási tilalmat, a közösségi médiában közzétett bejegyzések szerint ezalatt nem tartanak rendezvényeket. Hozzátette: fokozott járőrözés lesz a városban.

 

Zelenszkij: fél millió ukránt deportáltak

 

Több mint 500 ezer ukránt deportáltak Oroszországba az ukrajnai háború kezdete óta – mondta Volodimir Zelenszkij elnök pénteken. Az oroszokat blokádokkal és – Mariupolból származó információk mentén – éheztetéssel járó kínzással is vádolta.

 

Biden videón keresztül találkozhat Zelenszkijjel

 

Joe Biden amerikai elnök találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és G7-es kollégáival vasárnap délelőtt a G7-fórum ülésén – közölte a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Arra lehet számítani, hogy az Oroszország elleni szankciók napirenden lesznek. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta, hogy a vasárnapi hívás időpontja az orosz győzelem napja előtt szándékos.

 

25 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában

 

Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek blokádja miatt közel 25 millió tonna, kivitelre szánt gabona rekedt az országban az ENSZ egyik tisztviselője szerint.