Szeverodonyeckben 1500 halálos áldozata van a bombázásoknak, Harkivban kilenc ember, köztük egy öt hónapos csecsemő vesztette életét, közel tízezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából Magyarországra

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója péntek koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 27. 13:14

Szeverodonyeckben 1500 halálos áldozata van a bombázásoknak, Harkivban kilenc ember, köztük egy öt hónapos csecsemő vesztette életét, közel tízezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából Magyarországra

Brit védelmi minisztérium: az oroszok fő célpontja továbbra is Szeverodonyeck és Liszicsanksz

A brit védelmi minisztérium szokásos, hírszerzői információkra támaszkodó napi jelentésében arról ír, hogy a keleti fronton továbbra is a két város bekerítése a cél. Az ukránok továbbra is több szektort tartanak, de ádáz harc folyik a területekért, amelyek elvesztésével az oroszok a teljes Donbász feletti ellenőrzést szereznék meg. 

 

A jelentés arra is kitér, hogy az elmúlt napokban az oroszok 50 éves T-62-es harckocsikat szállítottak a mélyraktárakból a déli frontra. A T-62-esek várhatóan különösen sebezhetőek lesznek a páncéltörő fegyverekkel szemben. A britek szerint a jelenlétük a harctéren rávilágít az oroszok hiányára modern, harcképes felszerelés terén.

Szeverodonyeck polgármestere szerint eddig 1500 halálos áldozata van az orosz bombázásoknak

Olekszander Sztrjuk szerint a város szinte folyamatos bombázás alatt áll, amelynek következtében a lakásállomány 60%-a teljesen megsemmisült, az épületek 90%-a pedi megsérült és jelentős javításra szorul.

 

A polgármester arra figyelmeztet, hogy a városból kivezető útvonal rendkívül veszélyes a folyamatos lövések miatt, amely megnehezíti az emberek távozását.Sztrjuk szerint körülbelül 12-13 ezer ember maradt a városban, és hozzátette, hogy eddig legalább 1500-an haltak meg – írja a BBC.

Kilenc ember, köztük egy öt hónapos csecsemő vesztette életét Harkiv bombázásában

Kilenc ember, köztük egy 5 hónapos csecsemő vesztette életét Harkiv városközpontjának közelében a lakónegyedek intenzív bombázása után csütörtökön – közölte Oleh Szinyehubov, a Harkiv megyei katonai közigazgatás vezetője - írja a CNN. 

 

Az áldozatok között volt „egy utcán sétáló család is: a férfi a kezében tartotta öt hónapos csecsemőjét, aki a kezében tartva halt meg. Az édesanya súlyosan megsebesült, jelenleg kórházban van” – közölte Szinyehubov.

 

A tisztviselő szerint a lakónegyedeket ért támadásoknak nem lehet más célja, mint a civil lakosság terrorizálása. Ukrajna második legnagyobb városában hevesen lőtték Sevcsenkivszkij és Kijevszkij kerületeket. A támadások során 19-en sebesültek meg, köztük egy 9 éves gyermek.

Zelenszkij: Amit az oroszok Donbászban csinálnak egyértelműen népirtás

Vitalij Klicsko után az ukrán elnök is népirtással vádolja a megszállókat. Volodimir Zelenszkij szokásos éjszakai videóüzenetében arról beszélt, hogy az oroszok brutális támadása Donbászban az egész régiót lakatlanná teszi:

„Hamuvá akarják égetni Popasznát, Bahmutot, Limant, Liszicsanszkot és Szevrodonyecket”.

Az orosz határhoz közelebb eső városokban és településeken, Donyeckben és Luhanszkban mindenkit összegyűjtenek, akit csak tudnak, hogy betöltsék a megszálló kontingensben megöltek és megsebesültek helyét.

 

„Mindez, beleértve a népünk deportálását és a civilek tömeges meggyilkolását is, nyilvánvaló népirtás”.

 

Zelenszkij szerint az Oroszországra gyakorolt nyomás „szó szerint életmentés kérdése”, és minden késés, vita vagy Oroszország „megbékítésére” irányuló javaslat „további meggyilkolt ukránokhoz” és új fenyegetésekhez vezet a kontinensen.

Ukrajna legalizálná a lőfegyverek forgalmát a lakosság körében

A Kárpátalja a korrespondent.net alapján arról ír, hogy az ukrán védelmi miniszter támogatja  egy olyan törvény elfogadását, amely legalizálná a lőfegyver forgalmát a lakosság körében.

 

Reznyikov elmondása szerint már az általános orosz invázió előtt is több millió fegyver volt forgalomban, köztük be nem jelentett fegyverek is.

 

„Amikor az orosz megszállók betörtek Ukrajnába, állampolgáraink tízezrei, hangsúlyozom, tízezrek kaptak automata fegyvert, hogy a legliberálisabb stílusban megvédjék otthonaikat... Úgy gondolom, hogy Ukrajnának nemcsak a fegyverforgalom liberalizálására, hanem legalizálására is szüksége van. Rendezésre, a fegyverekhez való biztonságos és felelősségteljes hozzáállás kultúrájának kialakítására” – jelezte a miniszter.

 

Orbán Viktor Marine Le Pennel az Európa előtt álló veszélyekről egyeztetett

Az ukrajnai háborúról és gazdasági következményeiről, az árak példátlan emelkedéséről, Brüsszel elhibázott és veszélyes szankciós politikájáról valamint a migrációs válság fokozódásáról tárgyalt Orbán Viktor és Marine Le Pen.

Fotó: Facebook

A magyar miniszterelnök és a francia Nemzeti Tömörülés elnöke egyetértettek abban, hogy a hagyományos értékeket képviselő európai pártoknak össze kell fogniuk azért, hogy a kontinens nemzeteit a veszélyek és a háború korában is megvédjék. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a brüsszeli bürokratákra és a baloldali pártokra az európai emberek és családok megvédésében nem lehet számítani - mondták.

 

Orbán Viktor tájékoztatta a Nemzeti Tömörülés elnökét azokról a héten bemutatott magyar kormányzati intézkedésekről, amelyekkel megvédik a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is.

Csaknem tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán–magyar határszakaszon 5341 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül 4232-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Az ukrajnai háború elől csütörtökön 259 ember, köztük 102 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.