Szervusztok, Pajtikák! – három napra bábok veszik birtokba a Móra-parkot

A 10. Színházi Olimpia, azon belül is a Bábszínházi Világtalálkozó kiemelkedő eseménye az országszerte megrendezésre kerülő ,,Szervusztok, Pajtikák!” eseménysorozat. Ennek első állomása a Tengerhab Gyereknap, melyet Szegeden május 26-28. között rendeznek meg a Móra Ferenc Múzeum előtti téren.
Rafai Gábor

2023. május 22. 13:20

Szervusztok, Pajtikák! – három napra bábok veszik birtokba a Móra-parkot

A Kövér Béla Bábszínház három napon keresztül reggeltől estig vár kicsiket és nagyokat a Tengerhab Gyereknap elnevezésű programsorozatára, amelynek keretén belül hét különböző országból több, mint húsz fellépő érkezik Szegedre.

 

Többek között fellép az olaszországi Irene Vecchia, a 
portugál José Manuel Valbom Gil és a katalán Company La Tal. 

 

Egy különleges érzékszínházi előadással érkezik Tom Gerder és csapata: a Panorama Kino egy improvizatív, interaktív, térspecifikus előadás, amelyet pénteken és szombaton két-két alkalommal tekinthet meg a közönség.

 

Hazai előadásokból sem lesz hiány: Gulyás László Egérparádéja, Takács Dani Vitéz Lászlója és a Kövér Béla Bábszínház Pintyőke Cirkusz, világszám! című előadása is szerepel a sokszínű programkínálatban.

 

A katalán Company La Tal Carillo című előadását hozza el Szegedre

 

Az izgalmas bábelőadások mellett koncertek is várják az érdeklődőket. Szombaton délután a Veronaki Zenekar táncoltatja meg a közönséget, vasárnap pedig a Hahó Együttes dalait énekelheti közösen a család apraja-nagyja. 

 

A háromnapos gyereknap állandó programjai között szerepel a Tekergőtér, a Port Ciggedin múzeum totó és Kádár Ferkó fotószínháza is, de bábsimogató és bábkészítő műhely is várja a gyerekeket és szülőket egyaránt.

 

A Tengerhab Gyereknap a Langaléta Garabonciások óriásbábos vonulással veszi kezdetét május 26-án, pénteken délelőtt 10 órakor, és vasárnap este negyed 7-kor az ukrajnai Art Prom V.O.S.A. Halak című óriásbábos felvonulásával zárul.

 

A programok ingyenesen látogathatók, de a helyszínen lehetőség lesz Támogatói jegy megvásárlására, ami A nagy Lötty című könyvet és egy a 10. Színházi Olimpia keretén belül júniusban megvalósuló előadás belépőjét foglalja magába. Emellett a helyszínen meg lehet váltani a Kövér Béla Bábszínház 2023/24-es évad családi bérleteit.

 

Júniusban jön a 7vége a vasmacskához

 

A Szervusztok, Pajtikák! Programsorozat keretében június 3-án és 4-én a 7vége a vasmacskához fesztiválon is a bábművészet sokszínűségére hívják föl a figyelmet óriásbábosok, vásári bábjátékosok, marionett játékosok. 

 

Június közepén pedig a katalán La Baldufa Teatre érkezik Szegedre rendkívül látványos, a közönséget is megmozgató Zeppelin című produkciójával. A sorozat a Bábszínházak éjszakájával zárul június 23-án, 24-én és 25-én.

 

Nyitóképünkön a  Panorama Kino interaktív, térspecifikus előadása látható, Szegeden is fellépnek.