Szeretné tudni, meddig tart még a tél? Ha elmegy a vadasparki medvelesre, megtudhatja!

Tél végén egyre többen reménykednek abban, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. Így van ezzel Mici és Ursula, a Szegedi Vadaspark két medvehölgye is, akik feladva téli kényelmüket, felkelnek, hogy megtudják, meddig tart még a tél? Vajon idén meglátják az árnyékukat? Február másodikán, szerdán délelőtt 11 órakor kiderül.
Rafai Gábor

2022. január 29. 10:27

Szeretné tudni,
meddig tart még a tél? Ha elmegy a vadasparki medvelesre, megtudhatja!

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek. 

 

Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állathoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik. Az egyik szerint Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap. Ugyanis, ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. 

 

Erre a következtetésre jutottak azok is, akik a barna medvékhez kötötték megfigyelésüket. Ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd. 

 

Ez a hiedelem erdélyi eredetű, de francia hagyománya is van, itthon viszont Jókai Mór Az új földesúr című regényében jelent meg először. 

 

De hogyan is látja meg az árnyékát, ha téli álmot alszik? 

A barna medvék valójában a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Időnként, általában enyhébb, napsütéses időben kibújnak rejtekükből, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés. 

 

Február 2-án, szerdán délelőtt 11 órakor a medvék kifutójánál bárki meglesheti, hogy a Szegedi Vadaspark két nyugdíjas korú öreg hölgyének, Micinek és Ursulának mi a véleményük az időjárás alakulásáról. Ha sikerül őket kicsalogatni, és nem találkoznak az árnyékukkal, akkor reménykedhetünk, hogy rövidesen beköszönt a tavasz.