Szeretjük a famanókat: adományokból két hét alatt összegyűlt a Mondolo új órásfalfestményére való összeg

Szeged belvárosának egyik nagyméretű falfelületére szeretnének egy természetvédelemre ösztönző, hatalmas falfestményt készíteni a Mondolo Egyesület tagjai, ezért június elején gyűjtést indítottak: az alkotás elkészítéséhez 655 ezer forintra lenne szükségük, ami a határidő előtt, alig két hét alatt össze is gyűlt. Július elején kezdődhet a munka.
Rafai Gábor

2022. június 21. 14:41

Szeretjük a famanókat: adományokból két
hét alatt összegyűlt a Mondolo új órásfalfestményére való összeg

A Mondolo Egyesületet és a Muralpaint falfestők csapata között régóta sikeres az együttműködés. 

 

A környezet védelmét népszerűsítő egyesület öt nagyméretű falfestményt készített már el velük a városban: a fecskést, a sünöst, a harkályos, a méhest és a tévést. Az alkotásokat a Szetávval közösen a Városmetamorfózis program keretében hozták létre. 

 

A legújabb tervük az, hogy a Nádor utcát a Somogyi utcával összekötő szűk sikátorban szeretnék az előzőket egy nagy falfestményben összekapcsolni úgy, hogy a gyermeki fantáziát helyezik a középpontba, ezért hirdették meg a Famanó Közösségi Projektet.

 

A most ott díszelgő graffitik helyét a tervek szerint a famanók vennék át. 

 

A 17 méter hosszú 2,6 méter magas látványos festmény, valamint a hozzá tartozó információs tábla Szeged belvárosában hívná fel a figyelmet a holtfák, és a rajtuk, bennük, belőlük élő élőlények fontosságára.

 

A közel 45 négyzetméteres falfelületre a látványtervet Buzas Aliz készítette.

 

A program megvalósítását az egyesület közösségi finanszírozással szeretné megoldani, ezért gyűjtési akciót indítottak, hogy a falfestéshez szükséges 655 ezer forintot adakozásból teremtsék elő.

 

A szükséges összeg 104 százaléka két hét alatt, jóval a június 26-i határidő előtt összegyűlt.

 

– Abban nem kételkedtem, hogy végül összegyűlik a pénz, de azt nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan. Arra számítottam, hogy az utolsó héten felgyorsulnak majd az adományok, de erre már nem volt szükség. Kérünk mindenkit, hogy a megadott számlaszámra már ne küldjek pénzt – mondta Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület tagja.

 

A civil aktivista azt is elárulta, a 29 támogató jellemzően 10 és 20 ezer forintot utalt át, egy valaki azonban több mint százezer forinttal segítette a program megvalósulását. Az adományozók közül csak egyvalaki kérte, ne hozzák nyilvánosságra a nevét.

 

A számlaszámon végül a várt összeg 104 százaléka gyűlt össze, ami húszezer forinttal több a kért támogatásnál.

 

– Július 4-én, hétfőn el is kezdjük a fal festését. A két muralpaintes falfestő művész – Marton Ákos és Vinkó Leó – mellett egyesületünk tagjai is segítenek a megvalósításban, de egy alkalommal az adakozókat is meghívjuk festeni. Az alkotás a tervek szerint egy hét alatt készül majd el. 

 

Ézsiás Tamás azt is elmondta, a számlára érkezett többletpénzből, húszezer forintból egy, a programhoz szorosan kapcsolódó meglepetéssel készülnek. 

Címlapon

mutasd mind