Szerencsétlen vereség: Magyarország–Szerbia 0–1 (0–1)

A magyar labdarúgó-válogatott egy szerencsétlen, kézzel szerzett öngóllal 1–0-ra kikapott a vendég szerb csapattól a Puskás Arénában rendezett csütörtöki barátságos mérkőzésen.
Cservenák Zoltán

2022. március 24. 22:08

Szerencsétlen vereség: Magyarország–Szerbia 0–1 (0–1)

Magyarország-Szerbia 0–1 (0–1)

Puskás Aréna, 30 ezer néző. Vezette: Filip Glova (szlovák).

Magyarország: Gulácsi – Botka (Kecskés, 80.), Lang, Fiola – Nego (Bolla, 59.), Nagy Á. (Gazdag, 59.), Schäfer, Nagy Zs. (Styles, 70.) – Sallai (Vécsei, 80.), Szoboszlai – Szalai Á. (Ádám, 70.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Szerbia: V. Milinkovic-Savic – Veljkovic (Racic, 77.), Nastasic (Terzic, 65.), Pavlovic (S. Mitrovic, 55.) – Lukic (Radonjic, a szünetben), Gudelj – Zivkovic (Jovic, a szünetben), Tadic, S. Milinkovic-Savic, Kostic (Ristic, a szünetben) – A. Mitrovic. Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics.

Gólszerző: Nagy Zs. (35., öngól)

Sárga lap: Schäfer (66.), Gazdag (87.)

 

Barátságos mérkőzéshez illően óvatosan kezdett mindkét csapat, de az „ismerkedős” perceket követően egyre bátrabban lendült támadásba is. Mindkét fél előtt egy-egy helyzet adódott, Szalai fejesét a szerb kapus bravúrral védte, míg Kostics ugyan betalált a magyar kapuba, de előbbi esetnél les, utóbbinál szabálytalanság miatt kifelé járt szabadrúgás. 

 

A két válogatott szervezettségét az is mutatta, hogy a védők rendre lesre állították a támadókat, így legfeljebb a szurkolóknak okoztak izgalmat a lehetőségek, amíg a játékvezető le nem fújta a szituációt. A magyarok mezőnyben egyenrangú partnerei voltak a vb-résztvevő riválisnak, de hátul Nagy Zsolt szerencsétlen mozdulata miatt mégis a vendégek vonulhattak előnnyel az öltözőbe.

 

A 35. percben baloldali szerb szöglet után a túloldalon felfutó Mitrovic átvette a labdát, majd nagy erővel a rövid felső sarok irányába lőtt, de Gulácsi bravúrosan – a keresztléc segítségével – hárított, azonban a kipattanóhoz olyan szerencsétlenül ért hozzá Nagy Zsolt, hogy saját kapujába sodorta a labdát, amelyet már csak a gólvonalon túlról vágott ki Fiola, 0–1).

 

A második félidőben sem változott a játék képe: Marco Rossi csapata méltó ellenfele volt a jobb erőkből álló szerb együttesnek, kifejezetten veszélyes akciókat is tudott vezetni, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott, például Sallai 16 méterről tiszta lövőhelyzetben kétszer sem találta el a kaput. Az idő múlásával és a sokasodó cserékkel visszaesett a lendület és a színvonal is, a szerbek biztosan őrizték minimális előnyüket, sőt, egy ízben a magyar védelem majdnem megint összehozott egy gólt a vendégeknek, egyszer pedig, Aleksandar Mitrovic ziccerénél Gulácsi védett bravúrral.  

 

A hajrában a magyarok próbáltak nyomást gyakorolni a szerbekre, de inkább a labdavesztések utáni ellentámadások voltak veszélyesek, mígnem a hosszabbításban Schäfer András a kapufát találta el, a kipattanót pedig Szoboszlai Dominik nem tudta az üresen álló kapuba lőni, így maradt az egygólos vereség.