Szerencsétlen esetnek nevezte a lengyelországi rakétatalálatot a lengyel elnök, az oroszok Joe Bident dicsérik

Andrzej Duda szerint nincs okuk azt hinni, hogy támadás történt. A Kremlben kiemelték az amerikai elnök visszafogott és megfontolt nyilatkozatait az ügyben.
Cservenák Zoltán

2022. november 16. 12:43

Szerencsétlen esetnek nevezte a lengyelországi rakétatalálatot a lengyel elnök, az oroszok Joe Bident dicsérik

Miközben egyre inkább bebizonyosodik, hogy a lengyelországi Przewodówban két ember halálát okozó rakéta ukrán légvédelmi fegyverből származott, a lengyel elnök nyugalomra intett.

 

Andrzej Duda kijelentette, hogy az országa területén becsapódott rakéta „valószínűleg szerencsétlen eset, nincs okunk azt hinni, hogy a rakétaincidens támadás volt”.

 

Úgy néz ki, nem lesz NATO-mozgósítás

A német külügyminisztérium szóvivője jelezte a Reuters hírügynökségnek, hogy a mai brüsszeli NATO-találkozót nem a NATO 4. cikkelyéről tartották. Ez a cikkely rendelkezik arról, hogy egy ország NATO-értekezletet hívhat össze akkor, ha úgy érzi, hogy területét megsértik vagy fenyegetik.

 

NATO-főtitkár: Oroszország a végső felelős

Jens Stoltenberg szerint a lengyelországi incidenst „valószínűleg” az ukrán légvédelmi rendszerek tevékenysége okozta – ismételte el a lengyel elnök által elmondottakat a NATO-főtitkár. Stoltenberg szerint azonban egyértelmű, hogy 

 

„Oroszországot terheli a végső felelősség, mivel folytatja az illegális háborút Ukrajna ellen”.

 

Az oroszok szerint szándékos provokációról van szó, Biden elnök jól reagált

Megjelent az orosz védelmi minisztérium teljes angol nyelvű közleménye, amiben azt állítják, hogy mind a przewodówi rakétacsapást, mind a kijevi lakónegyedekben történt tegnapi károkat ukrán akciók okozták:

 

„A Przewodówban észlelt roncsokról november 15-én este Lengyelországban közzétett felvételt az orosz védelmi ipari komplexum szakemberei minden kétséget kizáróan az ukrán légierő S-300 légvédelmi irányított rakétájának elemeiként azonosították. Különböző ukrán források és külföldi tisztviselők nyilatkozatai az állítólagos »orosz rakéták« Przewodówban történő lezuhanásáról szándékos provokáció, aminek célja a helyzet eszkalálása. Azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy egyetlen kijevi létesítmény ellen sem indítottunk rakétacsapást, beleértve a nagy pontosságú tűzerő használatát ukrajnai létesítmények ellen. Az ukrán főváros lakónegyedeiben a kijevi rezsim által bemutatott összes pusztítás az ukrán erők által a városon belül telepített külföldi gyártású légvédelmi rendszerekből indított légvédelmi rakéták lezuhanásának és önmegsemmisítésének közvetlen következménye. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a nagy pontosságú támadásokat csak az ukrajnai célpontokra indítottunk, az ukrán–lengyel határtól legfeljebb 35 kilométerre”.

 

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt nyilatkozta, hogy Joe Biden professzionálisan reagált a lengyelországi rakétaincidensre, ellentétben azokkal az országokkal, amik – szerinte – hisztérikusan kezelték az ügyet.

 

Ukrajna: végső soron az oroszok hibája, ami történt

Az ukrán hatóságok azt mondták, hogy az összes incidens orosz agresszió eredménye volt, Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó szerint, „nincs más magyarázat a rakétákkal történt incidensekre”, és azzal vádolta Oroszországot, hogy Kelet-Európát „kiszámíthatatlan harctérré” változtatja

 

Lesia Vasylenko ukrán parlamenti képviselő Twitterre tett közzé egy képet a lengyelországi Przewodów elleni tegnapi rakétacsapás utóhatásairól, az üzenettel együtt: Ez Oroszország hibája! Ha Putyin nem szórt volna őrült rakétazáport tegnap Ukrajnára, nem lennének találatok Kijevben, Harkovban vagy Przewodówban.