Szerdán kezdődik a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál

A résztvevő együttesek menettáncával indul a fesztivál, ami már a huszonnyolcadik lesz.

2018. július 04. 08:13

Szerdán kezdődik a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál

A megnyitón hat külföldi és három magyar együttes több száz táncosa vonul fel Szeged belvárosában, és ad ízelítőt műsorából.

A több mint félévszázados múltra visszatekintő fesztiválon idén első ízben szerepel közép-amerikai társulat, a Grupo de Proyección Folklórica Kämuk együttes Costa Ricából érkezik Szegedre.

Baszk táncosok is csak évtizedekkel ezelőtt jártak utoljára Szegeden, a Pireneusok nyugati részén élő népcsoport hagyományait a Gero Axular Dantza Taldea (San Sebestián/Donostia) együttes mutatja be. 

A polgárosult városias folklórt képviseli a Hollandiából érkező Folklore Dansamble Amersfoort, míg a vérbő, autentikus paraszti hagyományokat mutatják be a Balkánról érkező együttesek, a Kotcho Racin Néptáncegyüttes Szkopjéból, valamint a KUD Zeleznicar Néptáncegyüttes Kraljevóból, illetve a szlovákiai Folklórny Súbor Makovica. 

A magyar néptáncosokat idén a Szeged Néptáncegyüttes, a Délikert Néptáncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes képviseli.

A szabadtéri megnyitó után szerdán és csütörtökön a Kisszínházban rendeznek folklórestet, amin 20–25 perces szerkesztett műsorral lépnek fel az együttesek. A Dugonics téri színpadon csütörtökön és pénteken 2-2 külföldi együttes ad elő fél-félórás produkciót, pénteken délután pedig a deszki és öt szegedi művelődési házban egyórás előadással mutatkoznak be a vendégtársulatok.

A fesztivál gáláját szombaton a Szegedi Nemzeti Színházban tartják, az esten adják át a fesztivál elismeréseit, a Szegedi papucs-díjakat a közönség által legjobbaknak ítélt együtteseknek.

A fent látható kép egy korábbi fesztiválon készült.