Szerb és magyar fiatalok filmeztek Szegeden

Sikerrel zárult a szerb–magyar határon átnyúló pályázat egyik fontos állomása.
Szerb és magyar fiatalok filmeztek Szegeden

Külső és belső helyszíneken is készült az előzetesen kidolgozott jelenetek forgatása a FILMY nevű határon átnyúló pályázat keretében. A résztvevő szerb és magyar fiatalok nagy szerencsében részesülhettek, mivel szerb és magyar filmes szakemberek segítségével készíthették el első kisfilmjüket, amelyet azonnal két filmfesztivál is bemutat majd.

Közös művük először a május 28-án nyitó 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál alatt kerül vetítésre, azt követően pedig a július 20-án kezdődő 26. Palicsi Filmfesztiválon, a két fesztivált rendező partnercégek, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. és a Szabadkai Szabadegyetem határon átnyúló sikeres együttműködésének eredményeképpen.

A két szegedi és szabadkai találkozó idején zajló workshopok alatt mindkét fél hasznos gyakorlati tudásra tett szert. Szerbül és magyarul is tudó trénerek irányították a jövő filmművészetének várományosait a filmkészítési technikák labirintusában. A közös munkát interaktív városvezetések, az egymás kultúrájával való ismerkedési est színesítette, de a két szomszédos ország diákjai már a közös ötletelés és a különböző forgatási feladatok alatt is összemelegedtek, így bizonyítva e határon átnyúló projekt létjogosultságát.

A szerb és magyar diákok képzése az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A két fesztiválon zajló közös programokról a későbbiekben is hírt adunk, tudósítva e határokon átívelő kezdeményezés hidakat építő állomásairól.

A filmek szerelmeseit pedig szeretettel várjuk fesztiváljainkon!

3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, 2019. május 28–június 1.

26. Európai Filmfesztivál, Palics

Tovább olvasom