Szeptemberben újra sztrájkolnak a tanárok

Eredménytelen volt az újabb tárgyalás az érdekvédő szervezetek és a kormány között.
Kékes Viktória

2022. augusztus 11. 08:24

Szeptemberben újra sztrájkolnak a tanárok

„Ígéretekkel tele a padlás, szeptembertől újra indul a munkabeszüntetés, mindenki kezdje meg az előkészületeket” – jelentette be Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerdán, az újabb sikertelen egyeztető tárgyalásokat követően.

 

Nagy szerint elfogyott a pedagógusok türelme, nem tudnak tovább várni arra, hogy a kormány beváltsa a bérrendezésre vonatkozó ígéreteit. 

 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azonban továbbra is csak ígérgetni tudott, és arról beszélt, hogy az Európai Bizottsághoz benyújtott javaslat szerint 2029-re felzárkóztatják a pedagógusfizetéseket a diplomás átlagbér 80 százalékára. 

 

„Nem 2029-ben hanem most, a tanévkezdésig kell megoldani azt a krízishelyzetet, hogy rengetegen hagyták el a pályát, a fiatalok nem jönnek a pályára, sok intézmény nem tud törvényesen iskolát és óvodát kezdeni. Nincs elegendő létszám, nincs elegendő szakos ellátottság”.

 

Augusztus utolsó hetében ugyan lesz még egy egyeztetés, de ettől függetlenül a PDSZ azt kéri a tanároktól, hogy úgy készüljenek: szeptemberben folytatják a sztrájkot.

 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke szerint a közoktatásban vészhelyzet van, ezért (nem nélkülözve az iróniát) arra kérte a kormányt, hozza létre az oktatási vészhelyzeti operatív törzset és 

 

„Vezényeljen minden pedagógus végzettségű minisztert, államtitkárt, parlamenti képviselőt, kormánytisztviselőt, polgármestert, szakigazgatási dolgozót az iskolákba, hogy felvegyék a munkát, így biztosítva a szakos ellátottságot”.

 

Totyik szerint a kormány Alaptörvényt sért azzal, hogy nem teremti meg annak a feltételeit, hogy mindenki megfelelő színvonalú oktatáshoz jusson:

 

„Ezért a válsághelyzetért minden felelősség a kormányt terheli, hiszen elherdálja a gyermeket jövőjét”.