Szép, új beruházási világot ígér Lázár János – Bod Péter jegyzete

Bod Péter

2022. július 28. 17:37

Szép, új beruházási világot ígér Lázár János – Bod Péter jegyzete

Új világot ígér a régi világ embere, akit Lázár Jánosnak hívnak, és aki meglehetősen rossz előtörténettel vág neki annak a feladatnak, amit nemes egyszerűséggel jellemez: tiszta vizet szeretne önteni a pohárba.

 

A rébuszuk után jönnek a konkrétumok. A reaktivált kormánypárti politikus, aki a 2018-2022 között ciklust Antall József szép kifejezésével élve „alámerülve bekkelte ki”, miután Orbán döntésére kikerült a hazai politika fősodrából.

 

Április 3-át követően felemás ajándékot kapott a miniszterelnöktől, aki Építési és Beruházási miniszternek nevezte ki. Lázár ennél sokkal komolyabb feladatra vágyott, de – ahogy mondani szokás – egy olyan egyszereplős játékban, amit kormányzati munka címén Orbán bemutat, miniszternek lenni, nem kívánságműsor.

 

A miniszteri széket kapott politikus tudhatta, hogy nem feltétlenül ajándék az, ami annak látszik. Különösen nem, ha Orbántól kapja. A gazdasági válság, infláció, és költségvetési hiány hármas fogalomrendszerével leírható helyzetben a legkevésbé sem irigylésre méltó a ráváró feladat. Legfeljebb annyira, mint az üres konyhában ételt készíteni akaró szakácsnőé.

 

Többen megírták és nyilatkozták az elmúlt napokban, hogy beruházási helyett kiruházási miniszternek kellene valójában Lázárt nevezni, mert munkája leginkább arra összpontosul, hogy a beruházások listájáról kihúzza és törölje a tételeket. Az ok egyszerű: fejlesztésekre egyszerűen nincs pénz.  

 

A teljesség igénye nélkül a biztosan elmaradó projektek listájához egy lábjegyzet: elmarad a Galvani híd és a déli körvasút építése, a Műegyetem rakpartot és a Kopaszi-gátat is érintő újabb budai fonódó villamospálya kialakítása, a Ráckevei-Duna revitalizációja, a Városmajor megújítása, a csepeli és a gellérthegyi közpark valamint a dunai evezős központ létrehozása, a Városliget autómentesítése és a dél-budai centrumkórház is. És ez csak a fővárosi lista.

 

Meglehetősen baráti közegben, a hódmezővásárhelyi Rádió 7-ben beszélt arról a nemrégiben kinevezett miniszter, hogy új, állami beruházásokról szóló törvény készül, ami a tervek szerint január elsejétől teljesen új világot teremt Magyarországon az állami, önkormányzati közcélú beruházások tekintetében – idézzük csaknem szöveghűen mindazt, amit ebben a műsorban elhangzott.

 

A miniszter nem maradt adós a várható részletekkel. Úgy vélte: új beszerzési, pályáztatási, tervezési és elszámolási rendszerre lesz szükség. Reményei szerint ezek: „új pénzügyi-gazdasági viszonyokat fogunk teremteni. Tiszta vizet öntünk a pohárba”.

 

Dicséretes gondolatok, amelyekkel a legteljesebb mértékben egyet lehet érteni, ahogyan azzal is, ami ezekből következik. Lázár János szerint az az állami beruházások esetében növelni kell a hatékonyságot, és a közérdeknek is jobban kell érvényesülni.

 

Szívünkből szól. Prejudikálni nem elegáns, de múltbeli tapasztalatok intőek lehetnek, és legalábbis kétséget ébresztenek, hogy kezdődik-e, és amennyiben igen, mennyiben más világ 2023. január elseje után.

 

Hogy mire alapozom mindezt? Lázár János ötlete volt a vasútvillamos, aminek bekerülési költsége eredetileg 18 milliárd forint volt, ami a megvalósíthatósági tervek elkészülésének évében sem volt csekélységnek mondható. Szegeden és Hódmezővásárhelyen élve közelről szemlélhettük, hogy növekszik és burjánzik az 18 milliárd forint 40, 60, 70, majd 80 milliárd forintra.

 

Lázár János végig ott bábáskodott a projekt körül. Statisztált a költségek egészen döbbenetes növekedéséhez. Majd úgy, hogy egyetlen mondattal érintené a múltat, a nevével szorosan összekapcsolódó vasútvillamos egyszer majd gazdaságtörténeti könyvek önálló fejezeteiben helyet kapó pénzügyi horrorját, átláthatóságról, hatékonyságnövelésre, közérdekről beszél.

 

Az állami beruházások megvalósítható tisztaságáról úgy beszél, amihez képest a szeplőtlen fogantatás éteri jellege legalábbis megkérdőjelezhető volna.

 

A Nemzeti Együttműködésének „ideológiája” éppen a beruházások körüli átláthatatlanság megteremtése, a túlárazások rendszerének megteremtése, a közbeszerzésinek álcázott pályázatok nyerteseinek előre történő kiválasztása, és ezek segítségével az állami források kiszivattyúzása magánzsebekbe.

 

Ezt nálam Lázár János jobban tudja. Tényleg ezen akar változtatni? Ugyan, ugyan, ez mesebeszédnek is gyönge.