Szép és hasznos: ilyen napvitorlák teszik majd hűsebbé a Kárász utcát

Aki járt már nyáron a Kárászon, az tudja, hogy milyen rekkenő hőség uralkodik a házak között. Az utcát folyamatosan süti a nap, a felforrósodott burkolat miatt pedig még este is magas a hőmérséklet – ezt a problémát fogják enyhíteni a napvitorlák. Első látásra talán egyszerű, kifeszített ponyváknak tűnnek, de tervezésük során számtalan fontos szakmai és esztétikai szempontot kellett figyelembe venni.

2021. július 06. 11:57

Szép és hasznos: ilyen napvitorlák teszik majd hűsebbé a Kárász utcát

Kézenfekvő megoldás lenne fákkal beültetni a területet, erre azonban nincs lehetőség, ugyanis a Klauzál tér és a Kárász utca Europa Nostra-díjas együttese műemlékvédelem alá esik. A fák lombozata elfedné a homlokzatokat és megszűnne az utca megszokott látképe – így erre az Örökségvédelmi Hivatal valószínűleg nem is adna engedélyt. Ezért esett a választás a napvitorlákra, amik egyelőre próba jelleggel kerülnek majd föl a Kárász utca 9.-13. és 12.-14. számú épületek közé.

Az árnyékolók lebegő féltetőket alkotnak majd az utca sétálók számára kijelölt középső sávja fölött – tehát a vitorlák nem faltól falig lesznek kifeszítve.

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a lakók továbbra is zavartalanul kilássanak az utcára, az ingatlanokba elegendő természetes fény jusson be és a vendéglátóhelyek fedett teraszait sem kell átalakítani.

A napvitorlák nem lesznek velünk egész évben, mert könnyen fel- és leszerelhetők – ezt a feladatot a jövőben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi majd. Bár így nem kell kiállniuk az őszi-téli csapadékos időszakot, de nyáron is komoly víz- és széltehernek lesznek kitéve. Ezért a ponyvák olyan ellenálló anyagból készülnek, ami ezt ki fogja bírni, illetve ami az esővíz egy részét átereszti. A féltetők végei az utcaburkolat kialakításához fognak igazodni, ezért a lefolyó csapadék nem a kényesebb téglaburkolatra, hanem a kőre érkezik.

Az árnyékolók rögzítése nem csak biztonsági, de esztétikai és műemlékvédelmi szempontból is fontos kérdés.

A vitorlák 10 milliméter átmérőjű, acélból készült huzalokra lesznek kifeszítve, ennek köszönhető a „lebegő” hatás, ugyanis a kábelek alig látszanak majd. A huzalok rögzítési pontjai az épületek födémsíkjainak közelében lettek kijelölve, az Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetve olyan helyeken, ahol nincsenek díszes homlokzati elemek. Ide kerülnek 4-6 méterenként azok a szemes állványcsavarok, amikhez a kábeleket csatlakoztatják cikk-cakk alakban. Az így létrejött huzalhálóra lesz kifeszítve az árnyékoló ponyva, ami a világítást sem zavarja majd, mert a lámpák fölött helyezkedik el.

A most bejelentett első ütemben 19 darab ilyen rögzítési pont kerül kialakításra, amikre nettó 200 négyzetméter vitorla kerül majd. Ha a tesztüzem sikeresnek bizonyul, és a szegediek is elégedettek lesznek, akkor megvalósulhat a második ütem és vitorlák kerülnek a Széchényi tér és a Klauzál tér közötti utcaszakaszra is – így összesen már 950 négyzetméternyi árnyékoló feszül majd a Kárász utca fölött.

Napvitorlákkal Európa egyre több mediterrán országában lehet találkozni, Spanyolországban például számos településen használják őket a sétálóutcákon tapasztalható hőség enyhítésére. Szeged jócskán északabbra található, mint például a Földközi-tenger partján fekvő Malaga, de a klímaváltozás káros hatásai a mi városunkban is érezhetők. Ilyen az úgynevezett hősziget hatás is, amit a Kárász utcai napvitorlák megszüntetni nem tudnak, de remélhetőleg jelentősen enyhítenek majd.

A látványterveket az RJZS Architects készítette.