Szente Vajk: A Dominógyilkosság bátor szembenézés azzal, hogy mi felé halad a világ

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon játsszák két este a krimit, aminek a helyszíne egy jacht, ahol a külügyminisztérium nyolc fontos embere készül eltölteni egy könnyed hétvégét. A frissen beiktatott miniszterasszony és munkatársainak estéje egészen kellemesen indul, de egyszer csak előkerül egy levél, ami mindent felborít. Kiderül, hogy senki sem az, akinek látszik, és mindenkinek van valami takargatnivalója. És a tengerről egyhamar nincs menekvés. Az író-rendezővel, Szente Vajkkal beszélgettünk. A Szegedi Tükör interjúja.
Dombai Tünde

2022. július 21. 07:10

Szente Vajk: A Dominógyilkosság bátor
szembenézés azzal, hogy mi felé halad a világ

– A Dominógyilkosság helyszíne egy jacht, melyen külügyminisztériumi munkatársak időznek. Semmiképp se sejtsünk ebbe aktuálpolitikát?

 

– Ne, dehogyis. Ezt a darabot a fantázia szülte, van benne egy történelmi utalás egy régi, Afrikában történt esettel kapcsolatban, de aktuálpolitika az nincs benne. A szereplők politikával foglalkoznak, bele is halnak, de ha magyar aktuálpolitikai utalás belekerül, kivettem volna.

 

– Milyen korban játszódik az előadás?

 

– A szegedi az abban a pillanatban, vagyis július 22-én és 23-án játszódik. Mai történet a mai korról, egy mai problémáról. Bátor szembenézés azzal, hogy mi felé halad a világ és milyen radikális vagy kevésbé radikális eszközeink vannak a megoldásra.

 

 

– Eredetileg kőszínházban játszották a darabot. Át kellett írni vagy rendezni a szabadtéri színpad sajátosságai alapján?

 

– Nem kellett. Egyébként a két szegedi szabadtéri nekem nagyon kedves színpadom, szeretem, ha az előadásaim ezeken mennek, mert nagyon jól látni mindenhonnan. Egyszer, amikor a nagy szabadtérin rendeztem, akkor a próbán felmentem a legutolsó sor legszélére és óriási meglepetéssel tapasztaltam, hogy látszik a színészek játéka. Az újszegedi szabadtéri is nyújtja ezt a szenzációs látási viszonyt. Ezért aztán nagy tisztelettel kell bánni a darabokkal, mert a legapróbb rezdülést is észreveszik a nézők.

 

– Az írás és rendezés mellett nem érzett olthatatlan vágyat, hogy beleugorjon valamelyik szerepbe?

 

– Sokmindent érzek, de a színpadra nem vágyom, már átkerültem a túloldalra és nincs bennem semmiféle késztetés. Pláne, hogy nagyon klassz szereposztást sikerült összeraknunk ehhez a darabhoz is. Egyébként érdekes módon ebben a darabban van egy figura, akinek bizonyos jellemvonásai erősen hasonlítanak az enyémekre, a politikai tanácsadóé, akit Fehér Tibor játszik, de ez külön öröm, hogy nem én csinálom.

 

 

– A darab megformálásakor már felsejlett a szereposztás?

 

– Azt hiszem, igen. Amikor írjuk a darabokat, úgynevezett álomszereposztással dolgozunk, ebben benne lehet bárki, közéleti személyiségek, amerikai és magyar színészek, benne lehetnek rajzfilmfigurák és elképzelt emberek is akár. Vagyis van, akire a mostani szereplők közül gondoltam erősen, de van olyan is, akit végig Daniel Radcliffe személyesített meg a fantáziámban. Végül olyan ember játssza, aki még újabb színeket hozott a figurának.

 

– Hogy működik a szerzőpárosuk Galambos Attilával?

 

– Hova is kopogjam, hogy mennyire szuperül működik. A Dominógyilkosság esetében például kiötlöttem, hogy kellene csinálnunk egy krimit, mert nagyon szeretem Agatha Christie-t, ehhez el is olvastunk minden Agatha Christie- darabot és –regényt, hogy a megoldás kulcsa egyikhez se hasonlítson. Feladat volt, hogy olyan meglepetést tegyünk bele ebbe a darabba, amit Agatha Christie nem írt meg. Hál’ istennek találtunk ilyet. Elég hosszan érleltük a sztorit és elég röviden írtuk meg, majdnem háromnegyed évig csak beszéltünk róla. Attila felhívott, ha eszébe jutott egy csavar, sokszor csak öt perceket beszéltünk a kocsiban. Érleltük, érleltük, aztán egyszer csak, 2020 karácsonyi szünetében fogtam magam, leültem a gép elé és leírtam a betűket, hiszen ez már csak technikai része volt, bár nagyon fontos része. Ez a darab így született. Szemben a Puskással, aminek betűjét úgy írtuk, hogy egy helyen voltunk végig.

 

– Milyen érzésekkel tér vissza Szegedre?

 

– Reklámfogás is lehetne, de nekem hosszú évtizedes álmom volt, hogy az előadásom a szegedi szabadtérin menjen. Először az újszegedin rendeztem 2015-ben, Rejtő Jenő klasszikusát, a Szőke ciklont, annak a bemutatóját is ott tartottuk. Az előadás azóta is megy, szóval az egy nagyon szerencsés színpad nekem. Utána a Dóm téren ment a Puskás musical, az Apácashow, utóbbi vissza is tért. Nagyon szeretem a várost. Ritkán árulom el, de én laktam is Szegeden másfél évet: nullától másfél éves koromig. Komoly emlékeim abból az időszakból nincsenek, de éppen ezért talán még kedvesebb nekem.

 

Lebilincselő krimi az újszegedi szabadtérin

 

Szente Vajk és Galambos Attila lebilincselő krimije július 22-én, pénteken és 23-án, szombaton szögezi a székekhez az Újszegedi Szabadtéri Játékok közönségét. Szereplők: Lévay Viktória, Fehér Tibor, Szerednyey Béla, Dobó Kata, Náray Erika, Törőcsik Franciska, Kolovratnik Krisztián, Makranczi Zalán.

Vélemények

mutasd mind