Szent-Györgyi Albert 1941-ben a magyarságról és kereszténységről

Egy rektori beszéd, ami a mai napig érvényes.
Szegedi Tükör

2021. november 27. 15:52

Szent-Györgyi Albert 1941-ben a
magyarságról és kereszténységről

„Az, hogy magyar és keresztény, azt élni kell és nem kiabálni, mert hangoztatásuk által nemcsak tartalmukat vesztik, de hibás tartalmat is kapnak, és a magyar nem a hazaszeretet, hanem mások gyűlöletét, a keresztény pedig a faji és vallási türelmetlenség színét kapja” – mondta a Délmagyarország 1941. február 28-i számában Szent-Györgyi Albert professzor azokkal a vádakkal szemben, hogy a szegedi egyetemen elindított új diákegység-mozgalom nem hangoztatja eléggé a magyarságát és kereszténységét.

 

„Hogy egészen őszintén álljak Önök előtt, egy vallomást kell tennem: előttem tulajdonképpen nem is a diákegység áll, amikor segítek Hamletet előadni, bálat rendezni, diákotthont bútorozni. Előttem sokkal messzibb eszmény áll: egy újabb, igazabb, erkölcsösebb, erősebb, magyarabb és keresztényibb Magyarország. Mert ha körülnézek az életben, megdöbbent közéleti sivárságunk, az önzés, a meghunyászkodás, a túltengő tekintélytisztelet, az üres frázisok hatalma. Az egyetem nevelő munkájának fel kell ráznia a fiatalságot – elsősorban az előadásokkal, amelyeknek az értelemhez kell szólniuk, a nagy összefüggésre kell felhívniuk a figyelmet és gondolkozásra kell megtanítaniuk –, hogy padjainkból összefogva, életerősen kerüljön ki, hogy megindítsa a nemzetet erkölcsi megújhodásának útján. Mi már talán nem érjük meg ezt az időt, de a nemzet ott lesz, mint egy életerős, erkölcsös, magvas nemzet, amely kiveheti részét a nagy építőmunkából” – mondta 1941-ben Szent-Györgyi Albert rektor a zsúfolásig megtelt egyetemi aulában a szabadegyetemi előadásán.

 

Töltse le a beszédet tartalmazó lapszámot! Szent-Györgyi Albert szavai az ötödik oldalon olvashatók.

 

Képünk 1950-ben készült a Nobel-díjas és Kossuth-díjas orvos, biokémikusról, a szegedi egyetem korábbi rektoráról (fotó: Fortepan/Semmelweis Egyetem Levéltára)