Szenegállal melegítettek az angolok a franciák elleni meccsre: Anglia–Szenegál 3–0 (2–0)

Minden futballszerető szurkolt egy kicsit azért, hogy Anglia megverje Szenegált, hiszen így összejön a francia–angol negyeddöntő. Anglia, akárcsak a franciák, elvégezte a vasárnapi munkát.
Cservenák Zoltán

2022. december 04. 22:33

Szenegállal melegítettek az angolok a franciák elleni meccsre: Anglia–Szenegál 3–0 (2–0)

Világbajnokság, Katar, nyolcaddöntő  

Anglia–Szenegál 3–0

Katar, al-Hor. 65 ezer 985 néző Vezette: Barton (salvadori)

Anglia: Pickford – K. Walker, Stones (Dier, 76.), Maguire, Shaw – J. Henderson (Phillips, 82.), Rice – Saka (Rashford, 65.), Bellingham (Mount, 76.), Foden (Grealish, 65.) – H. Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Szenegál: É. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Ab. Diallo, Jakobs (Ballo, 84.) – I. Sarr, N. Mendy, Ciss (Gueye, a szünetben), K. Diatta (P. Sarr, a szünetben) – I. Ndiaye (Dieng, a szünetben) – Dia (Diédhiou, 72.). Szövetségi kapitány: Aliou Cissé

Gólszerző: J. Henderson (38.). H. Kane (45+3.), Saka (57.)

 

Viszonylag kiegyenlítetten kezdődött a meccs, egyik csapat sem esett a másiknak. A 4. percben Gueye ment el egy indítással, gólt is lőtt volna, de Meguire odaért az ötösön és szerelte. A 21. percben Stones vállal szerezhetett volna gólt egy szöglet után, de egy angol játékostárs megzavarta. Az első ziccer a szenegáliak előtt adódott: Sarrhoz került a Meguire kezéhez is hozzáérő labda az angol kapu előtt, de a szenegáli támadó a háló helyett az égbe lőtte. A videóbíró nem ítélte szándékosnak a kezezést, nem jelzett büntetőt.

 

A csapatok inkább csak tapogatóztak az első fél órában, kockázatot szinte alig vállaltak. A 31. percben Saka adta el a labdát, Sarr Diához tette, aki az ötös bal sarka környékéről lőtt, de Pickford hatalmas bravúrral védett. Stones hiába csúszott. Vezethettek volna a szenegáliak, akik addig veszélyesebben játszottak az angoloknál.

 

A helyzet arra jó volt, hogy Anglia kicsit felocsúdott. Megvillantak a sztárok: Foden sarkazta a labdát Kane-hez, ő indította Bellinghamet. A Dortmund középpályása elfutott, majd az alapvonal közeléből visszatette az érkező Hendersonnak, aki tíz méterről okosan belőtte a 38. percben, 1–0. Gyönyörű akció volt.

 

Négy perccel később Kane lőhetett volna gólt, de estében fölé vágta a Sakától kapott labdát. Támadtak a szenegáliak, az első félidő hosszabbításának 3. percében azonban Bellingham labdát szerzett. A fiatal angol középpályás megindult, egy csel után előnybe került a védőjével szemben, kipasszolta a bal oldalon felfutó Fodennek, aki jó ütemben tette középre az érkező Kane-nek. Az angolok középcsatára kicsit jobbra sodródva átvette, és rüszttel a kapu ellentétes oldalába lőtt, 2–0. A kontratámadás kulcsa Bellingham labdaszerzése és csele volt, utóbbi megmozdulásával teremtetett 2 az 1 elleni helyzetet a szenegáli védelemmel szemben a fiatal játékos.

 

Az 57. percben gól lett az angolok harmadik elfutásából is. Foden ment el a bal szélen, a középről kiérkező Koulibaly lábai között középre rúgta, ahol Saka tűnt föl, az Arsenal szélsője pedig nem hibázott közelről, finoman a hálóba perdített a kapus fölött, 3–0.

 

Az angolok ezután többet is cseréltek, tartották a kényelmes előnyüket, kicsit sörfociba hajlott a játékuk. A szenegáliak még a 87. percben Sarr révén gólt szerezhettek volna, de a Watford támadója fölé fejelt ígéretes helyzetből. Anglia 8 lövés, 4 kapura, 3 gól lőlappal zárta a meccset.

 

Kérdés, mire lesz ez elég a franciák ellen, a megállíthatatlannak tűnő Giroud és Mbappé ellen a negyeddöntőben december 10-én, szombaton, magyar idő szerint 20 órától.