Szemeteszsákban kidobva, félig elégve találtak már kitöltött levélszavazatokat Marosvásárhelyen

A kidobott szavazólapok között olyanok is vannak, amelyeken világosan kivehető, hogy az ellenzéki pártszövetségre voksolt a tulajdonosa.
Kékes Viktória

2022. március 31. 12:28

Szemeteszsákban kidobva, félig elégve találtak már kitöltött levélszavazatokat Marosvásárhelyen

„Ennyit érnek a Magyarország határain kívül összegyűjtött szavazatok: Marosvásárhely és Jedd között félúton, a jeddi köztemetővel szemben hevert egy zsák szavazólap. Köztük, nyilván ellenzéki pártokra leadott szavazatok, félig elégve” – írja a Facebookon Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió újságírója.

 

 

Parászka szerint ez világosan megmutatja, milyen biztonsággal gyűjti és kezeli az Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Szövetség a szavazólapokat:

 

„Ennyi tehát a garancia arra, hogy senki ne nyúljon bele a borítékokba, és így az erdélyi ellenzéki szavazatok is eljussanak a szavazatszámláló központokba.”

 

Az erdélyi újságíró szerint ez is jól mutatja, hogy mennyire lehet bízni az RMDSZ és az EMNSZ kampányában, amelyben azt hangoztatják, hogy nem szabad románokra bízni a szavazatok sorsát, azok csak az erdélyi magyar érdekképviseletek kezében vannak biztonságban. 

 

„Amikor majd azt veti fel mindenki, hogy kikre szavaztak az erdélyiek, akkor jusson eszetekbe ez a képsor. Pont ennyit ér az erdélyiek valós véleménye” – írja Prohászka.

 

Az egyik helyi lap munkatársát, Cristian Teodorescut telefonon értesítette egy anonim olvasó arról, hogy egy szemeteszsáknyi, részben már elégetett magyarországi szavazólapra bukkant a Marosvásárhelyet Nyárádszeredával összekötő országút mellett. Az újságíró kiment a helyszínre, ahol videót és képeket készített. Ezeken jól kivehető, hogy a szemeteszsákban már kitöltött szavazólapok voltak – köztük olyanok is, amelyek az Egységben Magyarországért listájára és képviselő-jelöltjére adta le a voksát. 

 

A határon túli magyarok levélszavazata egyike azoknak a választási csalást biztosító eszközöknek, amelyeket a Fidesz talált ki még 2014-ben. A visszaélésekre lehetőséget adó rendszerről (amelynek a kormánypárt jelenlegi kétharmados többségét köszönheti) itt írtunk részletesebben.