Szembejött a valóság a házigazdával: Katar–Ecuador 0–2

Egy lerúgott játékos az ellenféltől, két kapott gól – ez Katar teljesítménye az Ecuador elleni nyitómeccsen a hazai rendezésű világbajnokságon.
Cservenák Zoltán

2022. november 20. 19:05

Szembejött a valóság a házigazdával: Katar–Ecuador 0–2

Világbajnokság, Katar

Katar–Ecuador 0–2 (0–2)

A-Csoport, 1. forduló, Al-Hor, Al-Bajt Stadion, 60 ezer néző. Vezette: Orsato (olasz).

Katar: al-Sib – al-Ravi, Huhu, Ab. Hasszan – Pedro Miguel, Budiaf, Hatem, H. Ahmed – al-Hajdosz (Vaad, 72.), Ali (M. Muntari, 72.), Afif. Szövetségi kapitány: Félix Sánchez

Ecuador: Galíndez – Á. Preciado, Félix Torres, Hincapié, Estupinán – Plata, S. Méndez, M. Caicedo (Franco, 90.), R. Ibarra (Sarmiento, 68.) – E. Valencia (Cifuentes, 78.), E. Estrada (K. Rodríguez, 90.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro

Gólszerző: E. Valencia (16. – 11-esből, 31.)

 

Egyetlen helyzettel, kaput eltaláló lövés nélkül, sima vereséggel kezdte a házigazda a világbajnokságot az A csoportban. Megint kiderült, pénzen rendezést lehet ugyan venni, de nem elég egy jó csapat, pláne egy jó válogatott felépítéséhez. Katar számára már nem is az a kérdés, hogy az ő válogatottjuk lesz minden idők leggyengébb házigazdája, hanem az, hogy képesek-e egyáltalán gólt lőni a maradék két  csoportmeccsükön, Szenegál és Hollandia ellen.

 

Mindjárt a 3. percben ráijesztettek az ecuadoriak a házigazdákra, Enner Valencia gólját a videóbíró elvette, mivel néhány centis les előzte meg a találatát. 

 

Jött viszont a 16. perc, amikor Valencia megszerezte az első szabályos gólját: az ecuadori támadó szép labdát kapott a tizenhatoson belül, megtolta a katari kapus mellett, al-Sib elkapta a lábát, a játékvezető befújta a jogos büntetőt, amit a sértett magabiztosan belőtt, 0–1.

 

Katar láthatóan még jobban lefagyott az első bő negyedóra miatt, nem csoda, hogy a 31. percben a hazai védők dermedten nézték, amint Enner Valencia tanárian fejelte a labdát al-Sib kapujába. Pont a kapufa mellé ment a fejes, a kapusnak esélye sem volt, 0–2.

 

Innentől azt gondolhattuk, hogy Ecuador meg sem áll 4-5 gólig, de érdemi focit már nem láttunk az első félidőben. Hogy ne legyenek önfeledten boldogok, Valencia rúgást kapott, és ápolni kellett. A második félidőben Ecuador nem akar, Katar nem tudott focizni. Csupán a 86. percben a Ghánából honosított Mohammed Muntari révén idézték meg a valódi labdarúgást: a katari csatár szépen átvett egy tért ölelő indítást, és erőteljes, lefelé csapódó lövést eresztett meg a tizenhatos sarkától, de fél méterrel kaput tévesztett. Maradt a 0–2.

 

A helyszíni beszámolók szerint a mérkőzés vége előtt negyed órával már sok ezren elhagyták a stadiont a katari nézők közül, csalódottságuk érthető.

 

Az A csoport másik mérkőzésén:

Az A csoport állása:

 

  1. Ecuador 3 pont,
  2. Hollandia 3 pont,
  3. Katar 0 pont,
  4. Szenegál 0 pont.

 

(Fotó: FIFA)