Szél Bernadett két levelet is váltott Rovó Lászlóval: a szegedi rektor nem hajlandó megmondani, mióta tud a Gulyás-ügyről, inkább Szél érdeklődésének okát firtatja

A független országgyűlési képviselő törvényjavaslat-módosítást nyújtott be annak érdekében, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor az elismerést vissza lehessen vonni. Szél Bernadett közérdekű adatigénylést is benyújtott a Szegedi Tudományegyetemre. Rovó László szerint egy-két héten belül lezárulhat az etikai vizsgálat a Gulyás-ügyben.

2021. április 21. 12:24

Szél Bernadett két levelet is váltott Rovó Lászlóval: a szegedi rektor nem hajlandó megmondani, mióta tud a Gulyás-ügyről, inkább Szél érdeklődésének okát firtatja

Szél Bernadett a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában elmondta: amennyiben elfogadják a javaslatát, akkor 2011 után ismét visszavonható lenne az állami kitüntetés, ami Szél szerint Gulyás László esetében kifejezetten indokolt. 

A független képviselő levelet írt Rovó Lászlónak, amiben azt szerette volna megtudni, mióta tudnak a Szegedi Tudományegyetemen arról, hogy Gulyás László szexista, rasszista és homofób kijelentésekkel traktálja a diákjait.

Egyetemi előadáson – a diákok állítása szerint – Gulyás László egyebek mellett azt mondta: „Utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...” De megfogalmazta állítólag azt is: „afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”. Az Egyesült Államok nemrégen hivatalba iktatott alelnökéről úgy nyilatkozott a diákok panaszlevele szerint: „a nőnek a nevére nem is emlékszem... Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom.” Mindezek csak kiragadott példák a panaszlevélből. A legmegdöbbentőbb, hogy mindezek állítólag az egyetem egyik előadásán hangoztak el, hangozhattak el.

Szél Bernadett az első levelében azt írta, a hallgatók a február 17-i előadása miatt panaszolták be Gulyást. A képviselő a Szeged Televíziónak azt mondta, az egyik dékán arról tájékoztatta, hogy február 23-a után érkezett panaszlevelet nem sokkal ezután, legkésőbb február végén átadta Rovó Lászlónak. Gulyás László történész viszont március 15-én kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést.

A HVG közben arról ír, hogy a Gulyás-ügyben március 17-én indulhatott vizsgálat a Szegedi Tudományegyetemen.

A kérdés tehát az, úgy adományoztak állami kitüntetést Gulyás Lászlónak, hogy közben a Szegedi Tudományegyetem vezetése és a kormány is tudhatott a hallgatói panaszokról, vagy – mint azt állítják – valóban senki nem tudott semmit.

Érdekesség, hogy Gulyás László a Fidesz főállású alkalmazottjaként Csongrád megyei pártigazgató volt 1993 és 1998 között.

Rovó László első válaszlevelében azt írta Szél Bernadettnek: tudomására jutott, hogy Gulyás László „jelzett megengedhetetlen oktatói viselkedését” akár már 2003 óta elszenvedik az aktuális hallgatói, de eddig senki nem panaszolta be. Pedig Rovó szerint erre több lehetőségük is lett volna a hallgatóknak, például az egyetem Életvezetési Tanácsadó Központjában, de a kari dékánoknak is szólhattak volna, akár a hallgatói önkormányzaton keresztül is.

A rektor levelében arra is kitért, hogy a Szegedi Tudományegyetem aktívan tesz az esélyegyenlőség megteremtéséért, például keresztény roma szakkollégiumot működtet, de szerveztek már zsonglőr kurzust tanulási nehézségekkel küzdő hallgatóknak, és az országban Szegeden dolgozik a legtöbb mentorhallgató a Tanítsunk Magyarországért programban. Sőt, webináriumot is szerveztek az egyetemi esélyegyenlőség témájában.

„A fentiekből is látható, hogy az ügy politikai síkra terelése árt az országosan és nemzetközileg is elismert értékrendű Szegedi Tudományegyetem hírnevének” – írja Rovó László, majd az április 16-i levélben hozzáteszi a vizsgálat 1-2 héten belül lezárul. Ha két hetet számolunk, akkor a Szegedi Tudományegyetemnek legkésőbb április 30-a után mondani kell valamit Gulyás-ügyben.

Szél Bernadett még aznap újabb levelet írt a rektornak, amiben ismét kérte, hogy írják meg neki, mikor jutott el Rovóhoz a hallgatók panasza.

A rektor április 19-én már úgy válaszolt, hogy a vizsgálat lezárásáig az egyetem nem nyilatkozik. Rovó ugyanakkor hozzátette:

„kérem, szíveskedjen tájékoztatni, hogy képviselői megbízásának ellátásához mennyiben kapcsolódik az Ön által kért adat”.

Azt most hagyjuk, hogy Rovó László miért nem érti a dátumok fontosságát Gulyás-ügyben, ami közügy, hiszen a közérdeklődés vitathatatlan, lévén szó állami kitüntetésről és a fiatalok oktatásáról. Az is érdekes kérdés, hogy mi árt a Szegedi Tudományegyetem hírnevének. Azon viszont tényleg érdemes lenne elgondolkodni, hogy vajon mikor terelődött politikai síkra a Gulyás-ügy, ahogyan azt a szegedi rektor firtatja első levelében. Mostanság, vagy akkor, amikor a Fidesz egykori megyei pártigazgatóját 2015-ben professzorrá nevezte ki Áder János, majd idén kitüntették, netán akkor, amikor úgy tüntették ki, hogy közben vélhetően széles körben ismert volt egyetemi berkekben, mit gondol a feketékről, a cigányokról és a melegekről? Tessék választani!

Szél Bernadett a Szeged Televízióban azt mondta: „Nagyon várom a rektor úrnak a válaszát, mert nem vitathatja azt, hogy az országgyűlési képviselői munkámhoz szükségem van az információkra.  Egyszerűen ez egy olyan kérdés, egy olyan súlyú ügy, amiben muszáj tisztán látnunk. Szerintem én jártam el felelősen, hogy a rektorhoz fordultam, és kértem tőle információt. Azt pedig nem tudom mire vélni, hogy kettőször kell tőle megkérdeznem egy darab dátumot, és kioktatástól elkezdve nagyon sok minden érkezik, de egy egyszerű válasz, az én teljesen egyszerű kérdésemre, nem”.

Az országgyűlési képviselő kedden közérdekű adatigénylést nyújtott be a rektorhoz: adjon választ a kérdésére, mikor tudta meg, hogy a hallgatók bepanaszolták Gulyás Lászlót.

Arra is fölhívta a figyelmet, hogy Áder János köztársasági elnöknek törvénykezdeményezési joga van, így akár javasolhatná az országgyűlésnek, hogy módosítsák a kitüntetések adományozásáról szóló törvényt, de ezt Áder nem tette meg.

Szél Bernadettel a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett:

Z

Címlapon

mutasd mind