Szél Bernadett hiába kérte Rovó Lászlót: a rektor szerint titkosak az információk, amik alapján szavaztak a modellváltásról döntő szenátusi ülésen

A független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylést nyújtott be Pécsre, Debrecenbe és Szegedre. Nem járt túl sok sikerrel.

2021. március 27. 16:57

Szél Bernadett hiába kérte Rovó Lászlót: a rektor szerint titkosak az információk, amik alapján szavaztak a modellváltásról döntő szenátusi ülésen

Facebook-oldalán posztolta Szél Bernadett, hogy „egyértelműen zsarolással kényszerítették bele az egyetemeket a modellváltásba és semmilyen garanciát sem kaptak a kormánytól”. A független országgyűlési képviselő leírja, hogy a Debreceni Egyetemre, illetve a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemre, mert látni akarta, „mégis milyen információk alapján hoztak az egyetemek szenátusai pár hét leforgása alatt az egész hazai felsőoktatás jövőjét meghatározó döntést.”

„A szegedi és a Debreceni Egyetem rektora szerint titkosak az anyagok, mert »további döntés megalapozását szolgálják«. Tehát bár már megszületett a döntés az egyetemek fenntartóváltásáról, mi, állampolgárok, nem ismerhetjük meg a döntés okait, majd csak ha már törvény lesz belőle – vagyis amikor már végképp senkit nem fog érdekelni, mit gondolunk.”

A pécsi egyetem rektora viszont válaszolt, ezeket tíz pontba szedte Szél Bernadett.

A posztja végén a képviselő megjegyzi,

„a felsőoktatás rendszerváltás óta nem látott mértékű átalakítása zajlik. A járvány közepén. A kormány ugyanis úgy gondolta, hogy miután tíz évig hagyta lepusztulni az egészségügyet és az oktatást, egy világjárvány kellős közepén kezd neki a rendszerszintű átalakításoknak, bármiféle egyeztetés, társadalmi, szakmai, politikai vita nélkül. Akkor, amikor minden figyelem máshol van, amikor nem lehet összeülni, vitákat szervezni és tiltakozni. Nem is a Fidesz lenne, ha nem így intézte volna.”

Tovább olvasom