Székesfehérvár fideszes polgármestere egyeztetést várt volna, mielőtt kiléptetik az önkormányzatokat a rezsivédelemből

Karácsony Gergely szerint brutális megszorítást jelent az, hogy az önkormányzatok innentől nem a csökkentett energiaárat kell fizetniük. Budapestnek csak az áramért 8-10 milliárddal kell többet fizetnie így. Székesfehérváron egyelőre 2-3 milliárdos pluszkiadással számolnak.
Cservenák Zoltán

2022. június 06. 11:43

Székesfehérvár fideszes polgármestere egyeztetést várt volna, mielőtt kiléptetik az önkormányzatokat a rezsivédelemből

Az ATV kérdezett meg önkormányzati vezetőket, mit gondolnak arról, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette: kiléptetik a rezsivédelemből az önkormányzatokat, mert a kormány szerint a települések ki tudják gazdálkodni a drágább rezsit is.

 

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere hiányolja az kormányzati egyeztetést az önkormányzatokkal, és az ATV-nek azt mondta, nem hiszi, hogy minden település ki tudja gazdálkodni a pluszkiadásokat.

 

„A közvilágítás az nem a polgármesternek szól, meg nem űrlényeknek szól, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak. Nyilván jól esett volna, ha vannak egyeztetések és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok”.

 

A polgármester szerint Székesfehérvárnak évente 2-3 milliárd forintjába kerülhet a kiléptetés a rezsivédelemből.

 

„El tudom fogadni, hogy rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli intézkedésekre, de fontos látni, hogy ez ugyanúgy érinti a magyar embereket és magyar családokat, hiszen nekik biztosítjuk ezeket a szolgáltatásokat, és fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk. Innentől kezdve nincs lehetőség kkv-adó kedvezményre, mert abból lehet finanszírozni ezeket a kiadásokat. Fontos, hogy hozzányúlhassunk a díjainkhoz és a veszélyhelyzet etekintetben véget érjen és lehetőségünk legyen bevételi oldalon is valamit tenni” 

 

– mondta az ATV-nek Cser-Palkovics.

 

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az ATV-nak azt mondta:

 

„Hogyha a bevételeinket mesterségesen csökkentik, hogyha a bevételeink egy részét elveszik, akkor nem tudjuk finanszírozni ezeket a szolgáltatásokat. Nyilván akkor vissza kell venni, a szolgáltatás minősége fog csökkenni”.

 

A rezsivédelemből nem csak az önkormányzatokat rúgja ki a kormány, a vállalkozásoknak is a piaci árat kell innentől fizetni a rezsiért.

 

Címlapon

mutasd mind