Székesfehérvár betartotta az ország legszigorúbb korlátozásait húsvétkor

Cser-Palkovics András emiatt örült is egy sort a Facebook-oldalán. Azt írta: Ezeknek a valóban szigorú, bár szerintem szükséges szabályoknak a határideje ugyan lejárt éjfélkor, de ennek ellenére a betartásuk fontos lenne a következő napokban, hetekben is.

2020. április 14. 19:46

Székesfehérvár betartotta az ország legszigorúbb korlátozásait húsvétkor

Az országban egyértelműen a fideszes Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hozta a legszigorúbb szabályokat a kijárás korlátozására húsvétkor. A tíz szigorú pont mellett három ajánlással is élt a húsvéti időszakot követő hetekre.

„Tudom, hogy a Húsvét kiemelkedő hitéleti időszak, tudom, hogy családi ünnep is, tudom, hogy gyönyörű tavaszi idő várható, de semmi sem lehet fontosabb most a védekezésnél, az emberi élet mentésénél és az egészség megőrzésénél” – írta még április 10-én Cser-Palkovics.

Most – megköszönve a székesfehérváriak megértését és helytállását – azt írta:

„Az emberek döntő része – a visszajelzések szerint – egyetértett a húsvéti időszakra vonatkozó intézkedésekkel. Köszönöm Fehérvár, hogy az emberek nagy többsége be is tartotta ezeket az előírásokat. A nagy élelmiszerboltok kivételével nem alakult ki csoportosulás a városban”.

A fehérvári polgármester hozzátette: a szigorú, de szükséges szabályoknak a határideje ugyan lejárt éjfélkor, de ennek ellenére a betartásuk fontos lenne a következő napokban, hetekben is. Ezek a szabályok ugyanis értünk vannak, az embereket védik.

 

Cser-Palkoics András – az országos korlátozásoknál is szigorúbb módon – továbbra is arra kéri a székesfehérváriakat, hogy

  • a közterületeken és közparkokban csak alapos indokkal tartózkodjanak, illetve az állami szabályok szerint továbbra is kötelezően kerülni kell bármiféle csoportosulást.
  • Mivel a legújabb kutatások szerint sportolás esetén a kilégzéssel együtt a vírus jóval messzebbre is képes terjedni, mint két méter, ezért legalább tíz méter legyen a szabadtéri sporttevékenységet végzők között, amennyiben nem egy háztartásban élnek.
  • a kötelező munkába járást és létfontosságú bevásárlást kivéve, ha el is hagyják az otthonunkat, ne megyjenek messzire, és nem tartózkodunk a szükségesnél többet kint.
  • más emberek közelében használjanak a maszkokat, vagy bármely olyan textilt, mely eltakarja az arcunkat. 
  • a kereskedelmi egységekben – ha eddig nem tették meg –, a dolgozók és vásárlók egészségének védelme érdekében a vásárlók közötti másfél méteres távolság megtartásának érdekében az elárusító tér méretének figyelembevételével limitálják az egyidejűleg az üzlet elárusító terében tartózkodók számát, 
  • a vásárlás és sorban állás során a másfél méteres távolság megtartását követeljék meg, 
  • az üzletek biztosítsák a dolgozóiknak a védőkesztyűt és védőmaszkot, és írják elő azok használatát, a biztonsági intézkedésekről, a vásárlók számára javasolt magatartási szabályokról az üzlet bejáratánál tájékoztassák a vásárlókat. 
  • javasolja a vásárlóknak, törekedjenek a vásárlást a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni, lehetőség szerint válasszák az érintés nélküli bankkártyás fizetést, és tartsák be az üzletek által maghatározott biztonsági előírásokat. 
  • a közösségi közlekedést biztosító Volánbuszt kéri, gondoskodjon arról, hogy az autóbuszvezetők munkavégzésük során viseljenek védőmaszkot és védőkesztyűt.
  • a zárható közösségi terek további lezárását is kéri. Székesfehérváron továbbra is zárva tartják valamennyi fedett, illetve szabadtéri sportpályát, valamennyi lezárható játszóteret és parkot.

„Ahogyan Húsvét előtt, most is szeretném leszögezni: ha valaki ezeket a korlátozásokat nem tarja be, az nem a polgármestert, a kormányt, a rendőrt, hanem elősorban saját magát csapja be” – teszi hozzá a székesfehérvári polgármester.