Szegények és gazdagok: itt vannak a vármegyei országgyűlési képviselők 2023-as vagyonnyilatkozatai

Lázár János olyan sok vagyontárggyal rendelkezik, hogy pótlapokkal kellett ellátni vagyonnyilatkozatát, Farkas Sándornak kétszázmillió forintos megtakarítása van. Hozzájuk képest Toroczkai László szinte vagyontalan.
Bod Péter

2023. február 01. 11:27

Szegények és gazdagok: itt vannak a vármegyei országgyűlési képviselők 2023-as vagyonnyilatkozatai

Lázár János

Az elmúlt évek vagyonbevallásaihoz hasonlóan az múlt évben is két ingatlan tulajdonjogával rendelkezik fele részben Lázár János. Így feleségével közös hódmezővásárhelyi 260 és a Budapest XIII. kerületében található 96 négyzetméteres ingatlanokkal.

 

Ezen túlmenően harmincnál több kisebb-nagyobb földterülettel rendelkezik a vármegyei fideszes országgyűlési képviselő, akinek szántói találhatóak Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Mindszenten. Az egyetlen ezektől jellegében különböző a Mádon található szőlőbirtoka Lázárnak.

 

A parlament vármegyei fideszes tagjának két Land Rover Defernder típusú gépkocsi áll a tulajdonában, az egyik 2012-es, a másik 2019-es évjáratú, és a gépkocsiparkját egy Mini Cooper cabrió teszi teljessé.

 

Vegyes képet mutatnak pénzügyi viszonyai. Egyfelől 18 millió forint készpénzzel rendelkezik, 8 millió forinttal tartoznak neki, másfelől 18 milliós személyi kölcsön mellett, közel 39 millió beruházási kölcsönt és 7,7 millió lízingdíjat kell törlesztenie. Érdekesség, egy vagy több magánszemélynek ezeken túlmenően 50 millió forinttal tartozik. Ám vagyonnyilatkozatában feltüntette azt is, hogy könyvkiadásból 8 millió forintos bevételre tett szert.

 

Országgyűlési képviselőként havi javadalmazása 1,6 millió forint, mellette kormánybiztosi tevékenységét havi 1,3 millió forinttal ismerik el, 1 millió forintot kap a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemi Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéért, de jól fizető munka számára havi 950 ezer forintért részt venni a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány munkájában. Itt nem derül ki, hogy milyen tisztséget tölt be.  

 

Farkas Sándor

Felerészben tulajdonosa feleségével 170 négyzetméteres szentesi házuknak, mellette két másik szentesi ingatlanok is található Szentes, mindkettő beépítetlen terület. Az egyik 368, a másik 1745 négyzetméter.

 

Fazekas Sándor ezek mellett egy motorcsónak tulajdonosa, takarékbetétben 207 millió forintja parkol, mellett 38 millió forint tartozást tart nyilván. Parlamenti képviselősége után 1,3 millió, míg államtitkári munkájáért 1,29 millió forintot kap.

 

Toroczkai László

Ásotthalmon egy 5724 négyzetméteres tanyával és a hozzátartozó szőlővel rendelkezik, de vagyonbevallásából nem derül ki, hogy a lakóingatlan mekkora alapterületű. Mellette az országgyűlési képviselő egy szintén ásotthalmi vagyontárgyat, egy 8909 négyzetméteres szántó tudhat a magáénak.

 

Semmi egyéb vagyonelemet nem szerepeltet vagyonbevallásában, de abból annyi még kiderül, hogy 4,2 millió hitelintézeti tartozása áll fenn és egy magánszemélynek 2,5 millió forinttal tartozik.