150 forinttal is olcsóbb a benzin, a határon túl, a közelben lakóknak már érdemes átjárni tankolni

Jelentősen olcsóbb az üzemanyag a környékbeli országokban, több mint 30 év után újra megéri átjárni tankolni Romániába vagy Szerbiába. De nem csak az üzemanyag, az alapvető élelmiszerek is sokkal olcsóbbak a határ túloldalán.
Vass Imre

2023. január 11. 17:50

150 forinttal is olcsóbb a benzin, a határon túl, a közelben lakóknak már
érdemes átjárni tankolni

A hazai kutakon éppen szerdán csökkent az üzemanyagok ára, azonban még mindig sokkal drágább, mint a szomszédban. Romániában – annál a kútnál, ahol mi tankoltunk –, a 95-ös benzin 6,23 lejbe, a gázolaj 7,47 lejbe kerül. Mostani árfolyamon számolva 1 lej körülbelül 80 forint, egy liter benzin így nincs 500 forint, a gázolaj ára nem éri el a 600 forintot, azaz jelentős összegeket lehet spórolni, amennyiben Romániában tankolunk. A 95-ös benzinért literenként 150 forinttal, a dízelért pedig közel 120 forinttal kell kevesebbet fizetni.

 

Szerda délelőtt mi is átautóztunk a Szegedtől 25 kilométerre fekvő kiszombori határátkelő keresztül Romániába, ahol a határtól 2 kilométerre már ott is van egy benzinkút. Ottjártunkkor éppen csak egy magyar rendszámú autó tankolt, összességében sem volt nagy forgalom, azonban a határátkelőn dolgozók elmondták, az elmúlt időszakban megnövekedett náluk a forgalom, sokan ugranak át tankolni. Főleg a környékbeli településekről, Makóról, Kiszomborról, Klárafalváról és Ferencszállásról ugranak át egy tank benzinért. Ahogy fogalmazott, még nem sokan fedezték fel, hogy olcsóbb az üzemanyag Romániában, de arra számít emelkedni fog a benzinturisták száma.

 

 

Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert már a napokban kiposztolta a Facebook-oldalán, hogy átjár tankolni Romániába. Elmondta, nincs ezzel egyedül, a falu több lakója is követi példáját. Hozzátette, ők már egy jó éve a feleségével vásárolni is átjárnak Szerbiába, mert ott szinte minden olcsóbb. Nem csak az üzemagyag, hanem az élelmiszer és sok más termék. Külön kiemelte a tojást és a zöldségeket, amelyeket jelentősen kevesebb pénzért lehet kint megvenni, mint idehaza. 

A polgármester arról is beszélt, hogy terveik szerint a hivatal autóiba és egyéb járműveibe is kintről hoznak üzemanyagot.

A hatósági ár megszűnése óta valamennyi környékbeli országban sokkal olcsóbb tankolni mint nálunk. 

 

BENZIN ÁTLAGÁR

liter/forint

GÁZOLAJ ÁTLAGÁR

liter/forint

Magyarország638711
Ausztria580660
Csehország600622
Horvátország530634
Románia526621
Szerbia595696
Szlovákia595646
Szlovénia495585
Forrás: holtankoljak.hu/Cargopedia

 

Az alacsonyabb árakat a határok közelében élő magyarok közül egyre többen ki is használják. Például Horvátországban, az ottani köztévé szerint, a drávaszabolcsi határközeli benzinkutakon már hatalmas sorok alakultak ki, ezekben szinte az összes autó magyar rendszámú. Sokan még kannákat is visznek magukkal a szomszédos országokba, hogy minél többet tudjanak spórolni az ottani olcsóbb üzemanyagok vásárlásával.