Szegedről, a másodosztályból lett válogatott a joghallgató, aki mindent megnyert a hetvenes években: elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét évet élt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó vasárnap hajnalban halt meg.
Garai Szakács László

2022. november 27. 10:26

Szegedről, a másodosztályból lett
válogatott a joghallgató, aki mindent megnyert a hetvenes években: elhunyt Csapó Gábor

Csapó Gábor 1970-ben került a válogatottba: itt, Szegeden játszott a másodosztályú csapatban, mert ide, a JATE-ra járt a jogi karra.

 

1973-ban a belgrádi világbajnokságon győztes csapat egyik legjobbja volt: a szovjeteknek három gólt lőtt, 5–4-re nyert a válogatott.

 

Pályafutásának csúcsát az aranyéremmel zárult 1976-os montreali olimpia jelentette, de tagja volt az 1980-as moszkvai olimpián harmadik helyezett együttesnek is. Szerepelt a Bécsben (1974) és Jönköpingben (1977) Eb-nyertes válogatottban is. Éremgyűjteményét három világbajnoki (1975, 1978, 1982) és egy Eb-ezüstérem (1983) egészíti ki. A magyar válogatottban 1970-től 1983-ig 272 alkalommal játszott.

 

A Magyar Vízilabda Szövetség így emlékezik rá:

 

A válogatottból „több mint egy évtizedig kirobbanthatatlannak számított: saját maga úgy jellemezte ezt az időszakot, hogy számtalan zseni gyűlt össze a Gyarmati-féle aranycsapatban, amely a játéktudás mellett elsősorban azzal emelkedett a többiek fölé, amit a Csapó–Faragó–Szivós trió irdatlan magasságbeli és fizikai fölénye garantált. „»Minket akkoriban egyre jobban utáltak, amit nem csodálok, mert nem volt divat az, hogy ennyivel jobb vagy mindenkinél, és nem csupán a világversenyeken, de a különböző felkészülési tornákon is – szinte mindig mi nyertünk, és én megértem, hogy ez egy idő után elviselhetetlen a máshoz szokott riválisoknak« – emlékezett vissza később. Tény, ha csak a nagy viadalokat vesszük, az 1976-ban, Montrealban olimpiát nyerő, 1974-ben és 1977-ben Európa-bajnok, 1979-ben Világkupa-győztes, plusz 1975-ben és '78-ban vb-ezüstérmes, végül 1980-ban, Moszkvában olimpiai bronzérmes magyar csapat félelmetes menetelést mutatott be ebben az időszakban.

 

És hasonló volt a helyzet a hazai vizeken is: a Csapó–Faragó kettős által fémjelzett, és Dudi szerint minden idők legempatikusabb edzője, Rusorán Péter által vezetett Vasas 1975 és 1984 között tízből mindössze egyszer, 1978-ban nem vitte el az aranyérmet, 1979-ben és 1984-ben pedig megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is. A többszörös gólkirály 1985-ben egy KEK-győzelemmel búcsúzott el a piros-kékektől, mielőtt Olaszországba igazolt.

 

Még ekkoriban is részese volt néhány szebb menetelésnek, így az 1982-es vb-ezüstnek és az 1983-as Eb-második helynek – a válogatottól aztán a nem túl szép emlékű, 1986-os madridi vb-n köszönt el (272 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben), és hamarosan klubszinten is felhagyott a játékkal.

 

Előbb Szicíliában, majd 1991-től itthon, a Vasasban lett vezetőedző, együttesét 1992-ben bajnoki döntőig vezette, később Faragó Tamással indított pólósulit, hogy aztán 2003-ban még egyszer, utoljára feltűnjön a medenceparton, amikor egy idényen át a Fradi pólósait irányította.

 

Sokáig jogászként dolgozott, de az utolsó két évtizedben már sokkal kevesebbet láttuk az uszodában – a Hélia szállóban viszont bármikor meg lehetett találni, ahol a szaunában vagy a kártyaasztalnál bárkivel szívesen beszélgetett bármiről, így vízilabdáról és futballról is; igazi egyéniség volt, karakteres véleménnyel és elronthatatlan jó kedéllyel.

 

»Egy újabb legendát veszítettünk el, aki nem csupán azokban a csapatokban számított kiemelkedő játékosnak, amelyekben játszott, de aki egyéniségével, tudásával, karizmájával meghatározó módon formálta is a sportágat. Ő egyike azoknak, akik miatt a magyar vízilabda azt a súlyt képviselheti a magyar sportban, sőt, a világ sportjában, amit képvisel, hogy folyamatosan a legjobbak közé tartozik, hogy megkerülhetetlen tényező« – mondta az MVLSZ elnöke, Madaras Norbert.

 

Öblös hangja még a fülünkben cseng, épp ezért nehéz leírni, hogy Csapó Gábort a Magyar Vízilabda Szövetség a saját halottjának tekinti... De... Adjon megnyugvást az a mondat, amit a hetvenedik születésnapján készült interjúkban egyszer sem mulasztott el megjegyezni: »Akinek nálam szebb élete volt, az festi magát.«”

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind