Szegedre is megérkezett a Terror Háza cigány hősöket bemutató utazó kiállítása

A Somogyi-könyvtár előtt nyílt szabadtéri kiállítás Együtt szabadon – magyar cigány hősök címmel, ami mintegy harminc roma származású ’56-os szabadságharcost, illetve példaképnek tekinthető cigány kortárs művészt, értelmiségit mutat be a Dóm téren. Közöttük Szirtesi Zoltán háziorvost, aki a kiskundorozsmai cigányok gyógyítására tette fel az életét, és több mint nyolcvan évesen ma is rendel.
Rafai Gábor

2022. február 26. 16:55

Szegedre is megérkezett a Terror
Háza cigány hősöket bemutató utazó kiállítása

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit bemutató vándorkiállítást indított a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztossággal közösen. Az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című tárlat, ami országszerte 25 helyszínen lesz látható, szombaton megérkezett Szegedre is.

 

A Dóm téren, a Somogyi-könyvtárral szemben lévő járdán tizenegy tablón összesen harminchárom magyar roma hőst mutatnak be. A vándorkiállítás célja az, hogy bemutassa a magyar cigány közösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez.

 

A tárlat több mint harminc legkülönbözőbb társadalmi háttérrel és foglalkozással bíró roma embert mutat be, akik hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez, vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket.

 

A kiállítás segítségével megismerhető olyan roma hősök élettörténete, mint 

 • Cziffra György zongoraművész,
 • Szakcsi Lakatos Béla jazz-zenész,
 • Szentandrássy István és
 • Péli Tamás festőművészek,
 • Rézműves Mihályné Lina óvodaalapító,
 • Bogdán János, a világ első roma gimnáziumának egyik alapítója,
 • Lakatos Menyhért író, költő,
 • Nagy Gusztáv költő, műfordító,
 • Kovács József Hontalan költő, újságíró,
 • Debre Istvánné Magdolna pedagógus,
 • Bari Károly költő,
 • Choli Daróczi József költő, műfordító, valamint
 • az 1990-es marosvásárhelyi fekete március hőse, Puczi Béla.

 

A szegedi roma hős

 

Szegedi vonatkozása is van a vándortárlatnak: az 1940-ben született háziorvos, Szirtesi Zoltán, aki maga kérte, hogy a cigánytelep is tartozzon a körzetébe, a gyógyítás mellett az elmúlt évtizedekben folyamatosan azért dolgozott, hogy a helyi romák visszanyerjék méltóságukat. A „cigány orvosnak” sikerült felszámolni az afféle „elfekvőként” működő cigányiskolát. 1986-ban az Országos Cigány Tanács egyik alapítója volt, majd elnöke lett. Szirtes doktor nyolcvanegy évesen ma is gyógyít. Pályafutása során nyolc könyvet irt a cigányság egészségügyi helyzetéről.

 

Így nyílt meg

 

A szabadtéri vándorkiállítást szombaton délután nyitották meg a Somogyi-könyvtár első emeleti közösségi terében. 

 

A megnyitón Tóth Károly, a szegedi közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának alelnöke köszöntőjében elmondta, Szeged önkormányzata kiemelkedően fontosnak tartja, hogy az itt élő roma családok hátrányos helyzetén javítson. Ennek érdekében a többi között a helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak ingyenesen biztosít egy 150 négyzetméteres ingatlant, a székház működését, valamint a roma tanodát pedig négymillió forinttal támogatja évente.

 

Az önkormányzat a város antiszegregációs programjának megvalósítására tízmillió forintot költ idén, de fiataloknak roma versmondó versenyt és roma családi napokat is szerveznek.

 

A kiállítást megnyitó Nagy Ervin filozófus a többi között arról beszélt, hogy a magyarság és a cigányság az elmúlt évszázadok viharait az összetartozásnak köszönhetően élte túl. 

 

„Csak azok a közösségek tudják továbbadni az életet, amelyek együvé tartoznak. Amelyeknek van közös múltjuk, nyelvük, kultúrájuk és közös hőseik. Ha mindez együtt van, akkor van olyan, hogy mi, és ebből lehet hitet és erőt meríteni”

 

– mondta.   

 

A megnyitó Kökény Tamás, a Virtuózok című tévés klasszikus zenei tehetségkutató 2016-os győztesének kamarakoncertjével ért véget. 

 

A szabadtéri tárlat március 3-ig látható.