Szegedre is érkeznek Romániából koronavírusos betegek

Magyarország 50, intenzív ellátásra szoruló koronavírusos beteged fogad Romániából. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. A betegeket Szegeden és Debrecenben kezelik majd.

2021. október 13. 16:45

Szegedre is érkeznek Romániából koronavírusos betegek

A tárcavezető kiemelte: Romániában rendkívül komoly kihívásokkal küzdenek a járványhelyzet tekintetében, „nagyon sok a súlyos beteg, nagyon sok a napi esetszám”. Az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettek Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel és Cseke Attila egészségügyi miniszterrel abban a kérdésben, hogy Magyarország miként tudna segítséget nyújtani Romániának ebben a rendkívül nehéz helyzetben - közölte.

Elmondta: korábban lélegeztetőgépeket és favipiravir hatóanyagú gyógyszert is küldtek, azonban ennél egy nagyobb kérése is volt a romániai kormánynak. Ez arra vonatkozott, hogy Magyarország vegyen át súlyosan beteg koronavírusos fertőzötteket intenzív kezelésre, ugyanis „a romániai egészségügyi ellátórendszer leterheltsége sok esetben már a határon mozog” - mutatott rá.

A miniszter hangsúlyozta:

ezért úgy döntöttek, hogy segítenek Romániának, és 50 covidos beteget vesznek át intenzív ellátásra; őket a szegedi és a debreceni klinikák veszik át.

Információink szerint a II-es kórház egyes részeit már elkezdték kiüríteni, hogy fogadni tudja az érkező betegeket.

Kitért arra: jelenleg a romániai egészségügyi minisztérium és magyar oldalról az Országos Kórházi Főigazgatóság egyeztet a technikai részletekről, amelyek közé tartozik az, hogy milyen állapotú betegeket vesznek át kezelésre. A kórházi diagnózisok magyar nyelvre történő gyorsfordításának kérdéséről is egyeztetnek, valamint arról, hogy a betegek átszállítása mikor kezdődhet meg - fejtette ki Szijjártó Péter.

Romániában a koronavírus-járvány negyedik hulláma rendkívül súlyos helyzetet idézett elő. Aki érzi magán a koronavírusos tüneteket, és valamilyen úton-módon meg tudja oldani, igyekszik magyarországi kórházba beutaltatni magát. A románok pechesek, mert a tolmács sokba kerül – íja a 24.hu, akinek egy magát megnevezni nem akaró, de a romániai egészségügyi rendszert és a jelenlegi kritikus helyzetet belülről ismerő személy nyilatkozott.

A romániai kórházak sürgősségi osztályai már napokkal ezelőtt megteltek, a mentők több egészségügyi intézmény előtt sorban állnak, mert a beszállított koronavírusos betegeket nincs hova elhelyezni, sokan közülük a folyosókon várják, hogy valaki meghaljon, és befekhessenek a megüresedett ágyakba. Ilyen helyzetben a magyar segítség sokat jelent.