Szegedre is elhozzák a Tapintható Univerzumot: okostelefon teszi láthatóvá a vakok számára a kiállítást

A Bakonyi Csillagászati Egyesület Tapintható Univerzum című vándorkiállítása szombaton érkezik a Szent-Györgyi Albert Agórába. A csillagászat eredményeit, a világegyetem titkait bemutató előadást okostelefon segítségével teszik láthatóvá, élvezhetővé a vakok számára.
Rafai Gábor

2022. január 20. 09:52

Szegedre is elhozzák a Tapintható
Univerzumot: okostelefon teszi láthatóvá a vakok számára a kiállítást

Veszprém, Békéscsaba, Szombathely, Győr és Budapest után Szegeden megtekinthető szombaton a Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható ismeretterjesztő programja a Szent-Györgyi Albert Agórában. 

 

A tapintható és audio-guide-dal kiegészített interaktív kiállítás mindenki számára ingyenesen látogatható szombaton délelőtt 11 és délután 3 óra között.

 

A program során összesen kilencven tapintható, domborított, egyedileg festett modellen keresztül megismerhetjük saját naprendszerünk égitestjeit. 

 

Az egyes makettekhez részletes audio-leírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó embereknek hiánypótló módon adnak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető izgalmas világába. A program érdekessége, hogy látók és látássérültek is egyformán élvezhetik és megérthetik azt.
 

A bemutató teljes élvezetéhez NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon szükséges, fülhallgatóval, ezért azt ajánlják a szervezők, mindenki vigye magával okostelefonját. Azok számára, akiknek nincs, a szervezők korlátozott számban tudnak ilyen eszközt biztosítani.

 

Látássérült érdeklődők három alkalommal is részt vehetnek idegenvezetésen, amelyet csillagászok tartanak. Regisztrálni a helyszínen, vagy előzetesen a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületénél lehet.

 

(Nyitóképünk forrása: mvgyosz.hu)

Címlapon

mutasd mind