Szegedre ért a Bob Dylan-jelenség: a rockzene élő legendájának grafikáit állítják ki a Reök-palotában

Az ikonikus, amerikai dalszerző-énekes képzőművészeti alkotásai Magyarországon először láthatók Szegeden. A 78 éves élő legenda ötven grafikáját mutatják be péntektől a REÖK-ben.

2019. július 25. 20:36

Szegedre ért a Bob Dylan-jelenség: a rockzene élő legendájának grafikáit állítják ki a Reök-palotában

Bob Dylan több mint fél évszázada meghatározó egyénisége a világ popkultúrájának. Lemezei több mint 125 milliós példányban fogytak világszerte, dalai polgárjogi mozgalmak himnuszai lettek.

Oscar-, Golden Globe- és tizenhárom Grammy-díján túl az amerikai dalkincs új költői kifejezésekkel való gazdagításáért 2016-ban irodalmi Nobel-díjjal is elismerték összművészeti munkásságát.

Bárhol mondják is ki Bob Dylan nevét a világban, emberek milliói asszociálnak róla a minőségi, tartalmas könnyűzenére. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy Dylan komplex életművében teljes joggal férnek meg a muzikális kincsek mellett a képzőművészeti alkotások is.

A Reök-palota különleges kiállításán a legendás zenész és beatköltő ötven képzőművészeti munkája látható péntektől.

– Prágából érkeztek az alkotások Szegedre. Ez a tárlat jól illeszkedik abba a sorba, amelyben az elmúlt években világhírű alkotók munkáit mutattuk be a Reök-palotában – mondta a kiállítás sajtóbejárásán Nátyi Róbert művészettörténész.

A REÖK több alkalommal működött már együtt a prágai Galery of Arttal. A közönség Andy Warhol, Alfons Mucha és Salvador Dalí munkáit is ennek a kooperációnak köszönhetően láthatta korábban Szegeden, most pedig a beatzenész vizuális munkásságával ismerkedhetnek meg.

„Leginkább az emberek, a történeteik, a mítoszok és a portrék érdekelnek” – nyilatkozta Dylan arról, milyen témák foglalkoztatják, amikor alkot.

Bob Dylan ötven nagyméretű, színes grafikája látható péntektől a Reök-palotában (fotó: Rafai Gábor)

A most Szegedre érkezett munkák egy része is az amerikai nagyvárosi életet, leginkább New Yorkot mutatja be, ám ezek mellett megférnek az intimebb, ellesett pillanatok, sőt az aktképek is.

A Reök-palotában látható képeit is utazásai inspirálták, az ezek során elkapott tájak, nagyvárosi látképek és az élet hétköznapi pillanatai elevenednek meg rajtuk.

Kivételes megfigyelőképességét hol élénk, hol pasztellszínekkel, dinamikus vonalvezetéssel és expresszív kompozíciókkal jeleníti meg vásznain, amelyek mind az életet, a minket körülvevő világot ünneplik.

A művészettörténész szerint a képek ugyanazzal a lendülettel, magabiztossággal telített sallangmentes, erőteljes alkotások, mint Bob Dylan zenéi. Erőteljes analógiák fedezhetők föl a képzőművészeti alkotások és a zenék között. Szinte ugyanúgy komponálja képeit, mint a dalait, hasonló hatásokra épít – mondta Nátyi Róbert.

– Nem emléket szeretnénk állítani ezzel a kiállítással a Bob Dylan-jelenségnek, egyszerűen csak bemutatjuk egy alkotó, egy zenész képzőművészeti munkáit, ahogyan ezt tettünk például tavaly, amikor a híres divattervező, Náray Tamás képzőművészeti kalandozásait hoztuk el Szegedre. Az Életem az utca, ahol járok című kiállítás nem akar mást, mint képzőművészeti alkotásokat bemutatni. Ezért most nem is állítunk ki relikviákat, plakátokat, lemezeket, ahogyan azt a John Lennon-tárlaton tettük – mondta el Nátyi Róbert.

A szeptember 22-ig látható tárlat megnyitója holnap, pénteken délután 5 órakor lesz a Reök-palotában.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Vélemények

mutasd mind