Szegednek akár 20 milliárdos többletkiadást is jelenthetnek majd az elszálló rezsiszámlák

Nem kaptak érdemi választ a kormánytól a megyei jogú városok önkormányzatai arra, hogy miből fizessék ki az alapvető közszolgáltatások elszálló költségeit, úgymint az óvodák, a bölcsődék, a közösségi közlekedés vagy a közvilágítás számláit. A Megyei Jogú Városok Szövetségének hétfői közgyűlésén, 25 polgármester mellett két kormánytag, Gulyás Gergely és Palkovics László is részt vett. Utóbbiaktól támogatás helyett csak tanácsokat kaptak a települések.
Vass Imre

2022. szeptember 29. 13:10

Szegednek
akár 20 milliárdos többletkiadást is jelenthetnek majd az elszálló rezsiszámlák

Takarékosságot vár el a kormány az önkormányzatoktól - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének keddi közgyűlésén. Gulyás Gergely hozzátette 2023-ban a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint többlet költséggel kell kalkulálni. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn. Megjegyezte: még így is állami segítségre lesz szükség. A legtöbb önkormányzat konkrét választ várt volna a kormánytól, hiszen több helyen októbertől már az új piaci árak szerint ketyeg a gáz vagy a villanyóra. 

 

Szeged esetében 18-20 milliárdos többletkiadást generálnak az elszálló rezsiszámlák. Nagy Sándor alpolgármester, aki részt vett a közgyűlésen, felháborítónak tartja, hogy a kormány megint csak az önkormányzatokat, az adófizetőket szorongatja. Szerinte az, hogy Gulyás Gergely megígérte, hogy a kormány tárgyalni fog a megyei jogú városokkal, nem segítség, csak üres szavak.

 

Nagy Sándor alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a települési önkormányzatok az ott élők számára nélkülözhetetlen feladatokat látnak el. Azonban a kormányzattól csak annyi tanácsot kaptak, hogy vizsgálják felül, hol tudnak spórolni, mit tudnak bezárni, hogyan tudják a közvilágítást egyes részeken lekapcsolni. Szerinte ezek a javaslatok semmit sem segítenek, inkább az elvont helyi adóbevételeket kellene a kormánynak visszaadniuk a településeknek. Ez az összeg elég lenne a feladatok ellátására – tette hozzá az alpolgármester.

 

Miskolcnak például 16-17 milliárd többletforrásra lenne szüksége csak a magasabb gázár miatt. Veres Pál polgármester elmondta, nekik október 1-ig van szerződésük, de fedezet nélkül nem tud kötelezettséget vállalni egy új szerződés aláírásával. hangsúlyozta, a város tömegközlekedésében 75 busz szállítja az utasokat. Eddig ez volt a legolcsóbb közlekedési eszköz, azonban „horror lesz az ára” a buszok üzemeltetésének. Emellett számtalan intézményüket fűtik gázzal, ami szintén jelentőskiadás.

 

Nagy Sándor azt is elmondta, a kormánytól nem kaptak új időpontot sem arra, mikor lesz a következő tárgyalás, de még egy felelőst sem jelöltek ki, akihez fordulni tudnának a problémáikkal. A kormány nemcsak ellehetetleníti a településeket, de így a helyi költségvetést sem lehet majd tervezni. 

 

Az alpolgármester hozzátette, Gulyás bár azt kommunikálta, hogy a közszolgáltatásokat működtetni kell, de valószínűleg arról fogalma sincs, hogy miből tudja ezt a kormány támogatni.

 

 

Címlapon

mutasd mind