Szegediek fogtak össze a legendás CPg zenekar énekesének megmentéséért

Haska Béla nehéz helyzetbe került, a Facebookon indult adománygyűjtés a megsegítésére.

2020. december 10. 18:13

Szegediek fogtak össze a legendás CPg zenekar énekesének megmentéséért

„A szovjet atom is atom. A totalitást nem bírom.”

– énekelte lassan négy évtizeddel ezelőtt a Haska Béla a CPg frontembereként.

A CPg fogalom. Túlzás nélkül minden idők legfontosabb magyar punkzenekara, kulturtörténeti jelentősége messze túlmutat magán az együttesen. Az 1979-ben alakult zenekar tagjait a nyolcvanas évek elején, a Kádár-rendszerben lényegében egyedülálló módon, rendszerellenes dalszövegeik miatt börtönbüntetésre ítélték, az együttesből többen évekig rács mögött voltak. 

A rendszerváltást követően a CPg időnként újra összeállt, koncertezett is, 2000-ben dokumentumfilm is készült róluk Pol Pol Pot megye punkjai címmel, de már jó ideje nem aktívak. Az énekes, Haska Béla rendkívül kalandos, zűrös élete során mostanra igen nehéz helyzetbe került, a megsegítésére létrehozott oldalon azt írják, a legendás zenész súlyos egészségügyi problémákkal küzd, emiatt pedig munkát sem tud vállalni és nincs is hol laknia.

A segítségére sietők a pénzgyűjtés mellett albérletet is keresnek neki és kutyájának, de olyan alapvető használati cikkekkel is lehet támogatni az énekest, mint egy pár 43-as cipő. Aki segíteni szeretne, az a Facebookon tudja felvenni velük a kapcsolatot:

Ha pedig valakiben felmerülne, hogy mégis milyen dalszövegek azok, amikért a nyolcvanas évek elején, a Kádár-rendszerben börtönbe lehetett kerülni, annak az alábbi két dalt ajánljuk figyelmébe.

Utóbbi dal szövegének megértéséhez a fiatalabbak itt találhatnak felzárkóztató, rövid segítséget.