Szegedi volt az utolsó ellenzéki interpelláció ebben a parlamenti ciklusban: Szabó Sándor az egészségügyi szakdolgozókért szólt

Kicsöngetés előtti hangulatban mondta el az utolsó ellenzéki interpellációt ebben az országgyűlésben Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője. Szabó Sándor párttársával, Gurmai Zitával közösen interpellálta Kásler Miklóst, aki helyett a hagyományokhoz híven államtitkára Rétvári Bence válaszolt, illetve mellébeszélt.
Garai Szakács László

2022. március 10. 18:32

Szegedi volt az utolsó
ellenzéki interpelláció ebben a parlamenti ciklusban: Szabó
Sándor az egészségügyi szakdolgozókért szólt

Hatalmas háttérzajban mondta el ebben a parlamenti ciklusban az utolsó felszólalását Szabó Sándor, aki Kásler Miklóst interpellálta párttársával, Gurmai Zitával közösen: „És látjuk: a bérfeszültség ollója az egészségügyön belül egyre nyílik, idén a harmadát, jövőre kevesebb, mint a negyedét fogja érni egy szakdolgozó bére egy orvos bére mellett” – címmel. Szabó Sándor felszólalásában elmondta, „míg a Kormány 30 százalékos egészségügyi béremelést kommunikál, addig elfelejti hozzátenni, hogy az nem az előző évhez képest 30 százalék, hanem a béremelési ütemezés megkezdéséhez képest annyi. Így a 30 százalékos béremelésből máris 21 százalékos béremelést csinált a Kormány 2022-re. Beszédes, hogy ez alig több, mint a minimálbér emelése annak ellenére, hogy az egészségügyi szakdolgozók emberfeletti teljesítmény nyújtottak a koronavírus-járvány elleni védekezés során.”

 

Szeged képviselője interpellációja végén három kérdésre várt választ:

  1. Mikor hajtja már végre a kormány az ellenzék által követelt, valódi egészségügyi szakdolgozói béremelést?
  2. Mi az oka annak, hogy még az inflációt sem fedező béremelés a jutalma azoknak az egészségügyi szakdolgozóknak, akik emberfeletti helytállással küzdenek a koronavírus-járvány?
  3. Mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy az egészségügyi szakdolgozók 2022-ben valóban harminc százalékos béremelést kapjanak a 2021-es bérükhöz képest?

 

Rétvári Bence válaszában azt mondta, többletforrásokat biztosítottak az egészségügynek, ebből emelték az ápolói béreket.

 

Szabó Sándor viszontválaszában elmondta, 17 ezer ápoló hagyta el a szakmát az elmúlt évben, nem véletlenül.

 

„Tudja-e, hogy még most is van olyan dolgozó, aki ötven év ledolgozott munka után még mindig nettó 200 ezer forintot keres? Tudja-e, hogy a kezdő bér sok esetben az ápolóknál nem méri el a 150 ezer forintot? Tisztában van-e ezzel államtitkár úr?”

 

Szabó Sándor az államtitkári választ nem fogadta el és azt ígérte az új kormány jobban megbecsüli majd az egészségügyi dolgozókat. A Parlament fideszes többsége ezután elfogadta az államtitkári választ.