Szegedi virológus-genetikus professzor: a túlzott immunválasz okozza a koronavírusosok súlyos állapotát

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, virológus, az SZTE Orvosi Biológiai Intézetét vezető egyetemi tanára azt mondja, már az influenzavírusnál is az a probléma, hogy nem tudjuk, mekkora az aránya az enyhe tüneteket produkáló vagy tünetnélküli eseteknek.

2020. április 12. 16:54

Szegedi virológus-genetikus professzor: a túlzott immunválasz okozza a koronavírusosok súlyos állapotát

A Szegedi Tudományegyetem lapja, az SZTEHírek készített interjút Boldogkői Zsolt professzorral, aki arról beszélt, a koronavírus azért is veszélyesebb az influenzánál

„mert a tüdőt támadja meg. Az influenzavírusok nagy többsége, különösen a szezonális törzsek, elsősorban felsőlégúti tüneteket okoznak. Jobbára csak az immunproblémával küzdők tüdejét támadhatják meg. A kifejezetten tüdőt támadó vírusok közül az egyik a spanyolnátha világjárványt okozó H1N1 szerotípusú influenzavírus volt. A SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek közül az, akinek nincs tünete, csak annyit észlel, hogy folyik az orra, esetleg többet köhécsel. Ám a viszonylag magas mortalitás és a súlyosabb szövődmények miatt komolyan kell venni az új típusú koronavírust. Nem maga a SARS-CoV-2 koronavírus okozza közvetlenül a beteg súlyos állapotát, hanem a túlzott immunválasz (citokin vihar), amely tüdőgyulladással jár: a hörgők megtelnek vízzel, s ez akadályozza a gázcserét. Ez persze nem jelenti azt, hogy az immunválasz gátlásával terápiás hatást érnénk el, mert a vírus károsító hatása érvényesül. A COVID-19 járvány azért is speciális, mert: állatról került át a vírus az emberre.”

A molekuláris biológus, virológus ugyanakkor azt is megjegyezte, „genetikailag nincs rokonság az influenza és az új típusú koronavírus között, de az új koronavírus valóban mutat hasonlóságot az influenzavírusokhoz, a terjedését illetően.”

Az egyetemi tanár a védekezésről is beszélt a lapnak:

„A SARS-CoV-2 koronavírus két módon fertőz: egyrészt a levegőből, főleg köhögés útján, de az egy légkörben való tartózkodás is veszélyes. Ha mi magunk fertőzöttek vagyunk, akkor bármilyen egyszerű maszk hatásos lehet a vírus továbbadásának megakadályozására. A jól illeszkedő maszk különböző fokú védelmet nyújthat a vírusnak a szervezetünkbe jutása ellen is. A fertőzés másik módja az, amikor a különféle felületeken lévő vírusokhoz érünk kézzel, és ezzel a kezünkkel a szájunkba, orrunkba vagy a szemünkbe nyúlunk. Itt a kesztyűhasználat logikájának fontosságát emelném ki. Az, hogy kesztyűt viselünk nem garancia a fertőzés elkerülésére, hiszen ezzel is hozzáérhetünk az arcunkhoz, vagy másokat elfertőzhetünk, ha megfogdossuk például a gyümölcsöket a zöldségesnél. Mossunk kezet szappannal, illetve a kezünkre használjunk hetven százalékos alkoholt, vagy egyéb, a vírusokat inaktiváló készítményeket!”

Címlapon

mutasd mind