Szegedi tankolás november 29-én: öt külvárosi kútból másfélben volt 95-ös benzin

A kis kutak nem is kapnak a héten, az egyik helyen váratlan őszinteséggel fakadt ki a benzinkutas.
Garai Szakács László

2022. november 29. 16:21

Szegedi tankolás november 29-én: öt
külvárosi kútból másfélben volt 95-ös benzin

Öt, egymáshoz viszonylag közel lévő benzinkúthoz mentem el ma koradélután annak kapcsán, hogy Bod Péter kolléga azt mondta, írta, tegnap igazából nem volt gáz Szegeden. Igazából a Dorozsmai úti boltba kellett elmennem, ahol végül nem kaptam akciósan azt, ami kellett volna, erről majd inkább máskor, de emiatt lábra jött az a fél U betű, amit megtettem jó fél óra alatt.

 

Az öt kútból csak egy Mol-kúton volt mindenféle üzemanyag.

 

  • A Postás pálya melletti Mol-kúton még nem volt ellátási gond,
  • a Fonógyári úton lévő Avia kúton százas van és gázolaj addig, ameddig,
  • a Fonogyári úti Oil-kúton sincs 95-ös, gázolaj van egy kicsi,
  • a Kálvária sugárúti Mol-kúton nincs 95-ös,

 

Mol-kút, Kálvária sugárút

 

  • a Vásárhelyi Pál úti Mol-kúton „az egyik tartály alján van még egy kis 95-ös” – ezt a Kálvária sugárúton mondták, így.

 

Az Avia kúton azt mondták, hogy 95-ös benzint a héten egyáltalán nem várnak, a 100-as és gázolaj addig van, ameddig, itt naponta tíz litert lehet tankolni.

 

Avia-kút a Fonógyári úton

 

Ugyanez a mennyiségi korlátozás érvényes a szomszédban, az Oil-kúton, de 95-ös benzin ott sincs. Elvileg napi 200 liternyi benzin tudnak hatósági áron adni, azaz húsz lakossági tankolás lehetséges 480 forintos áron – elméletileg. Itt a benzinkutas, amikor meglátott, megörült, és kiöntötte a szívét:

 

– Ennek a helyzetnek nem az a lényege, hogy nincs elég üzemanyag, meg stratégiai készleteket nem szabadítunk föl. Meg nem azért van vagyunk mi is ilyen helyzetben, mert nincs elég benzin. Azért van ez, mert a benzint piaci áron vesszük. A tulajdonos most több mint kétszáz forintot bukik literenként az üzemanyagokon. Eddig nem volt nyeresége, de ekkora bukóban nem volt. Plusz most már ott is tartunk, hogy a Mol ugye nem ad kis kutaknak. Nekünk azért van még gázolajunk, mert nem vagyunk molosok. Tizenöt éve vagyok benzinkutas, végigéltem már elég sok mindent, de ilyen még nem volt. Ha nem lenne ársapka a benzinen szerintem azonnal visszaállna minden, sőt, állítom, többen jönnének egyből hozzánk. Nyilván drágább lenne a benzin, fájna, de visszaállna a piac. Akinek szüksége lesz rá, az ezután is fog tankolni, Szerintem egyébként pont fordítva kellett volna csinálni, ha már ársapkázik a Fidesz: a lakosság tankoljon rendes áron, a vállalkozó meg hatósági árral. Talán nem lenne ekkora drágaság. A lakosok meg végiggondolják, hogy oké, akkor trolira szállok, sétálok, vagy éppen biciklizek, vagy csak az egyik autót használjuk. Hajlamosak vagyunk a pazarlásra, ilyen szempontból meg végképp. Elkeserítő egyébként, mennyire nem érti senki azt, hogy ez az ársapka milyen káros. Nem lehet egy éven át ekkora válsághelyzetben valamit csak azért is 480 forinton tartani. Ez már akkor baromság volt, amikor a drága miniszterelnökünk még 505 forintos benzinárnál lestoppolta az árakat 480 forinton. Volt a környező országokban ellátási probléma vagy bármi hasonló?

 

Ott nem, de a Kálvária sugárúton a Mol-kúton példaul csak remélni merik, hogy holnap kapnak 95-öst...

Címlapon

mutasd mind