Szegedi orvosok drámai küzdelemben segítették a törökországi földrengés áldozatait

A Terrorelhárítási Központ egészségügyi sürgősségi ellátóhelyet működtetett a törökországi, földrengés sújtotta Antakyában. Itt dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei. A háromfős orvoscsoport a TEK orvosaival együtt a romok alól kimentett emberek sürgősségi ellátását és állapotstabilizálását végezte, ember feletti erővel és kitartással.
Garai Szakács László

2023. február 13. 09:56

Szegedi orvosok drámai küzdelemben
segítették a törökországi földrengés áldozatait

A törökországi földrengés helyszínén dolgozott

  • Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője,
  • Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet orvosa és
  • Hardi Tamás, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály munkatársa.

 

 

A három szakember a Terrorelhárítási Központ felkérésére, az egészségügyi csoport részeként utazott a földrengés helyszínére. Ember feletti erővel és kitartással dolgoztak, sokszor csak néhány óra alvással.

 

 

– Több magyar csapat volt kint, mi a Terrorelhárítási Központ egészségügyi csoportjában dolgoztunk. Összesen tizennyolcan voltunk, együtt mentettünk, gyógyítottunk. A kilenc egészségügyis kolléga közül hat orvos, mi hárman szegediek. Gyakorlatilag egy mobil kórházát, sürgősségi ellátóhelyet működtettünk egy jól fölszerelt táborban. A többiek mentettek, valamint technikai, speciális tudással segítették a keresési, mentési munkát. Több olyan kimentettünk volt, akik napok óta feküdtek a romok alatt – köztük egy 14 éves kisfiú is –, őket első ellátás és állapotstabilizálást követően adtunk át a helyi mentőknek. Együtt dolgoztunk a katasztrófavédelemmel és a helyszínen lévő többi mentőalakulattal, de messze miénk volt a legnagyobb egészségügyi kapacitás és képesség – mondta Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője.