Szegedi ortopéd szakorvosok és cégvezetők is benne vannak egy nagy országos csalásban: most kapta el őket a rendőrség

Újabb tizenhét embert – köztük orvosokat és cégvezetőket – fogtak el az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben. Mindig a legdrágább segédeszközt írták fel a betegeknek, akkor is, ha nem volt rá szükségük, majd visszaigényelték az állami támogatást.
Garai Szakács László

2023. február 02. 14:01

Szegedi ortopéd szakorvosok és
cégvezetők is benne vannak egy nagy országos csalásban: most
kapta el őket a rendőrség

Kétszázötven rendőr hatvannál több helyszínen tartott kutatásokat a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult büntetőeljárásban. Az NVSZ feljelentése alapján folytat büntetőeljárást a nyomozó iroda 2022 novemberétől gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetőivel és a velük kapcsolatban álló orvosokkal szemben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, továbbá különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt.

 

A nyomozók újabb olyan cégeket azonosítottak be, amelyek nagy értékben, jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat gyógyászati segédeszközök után. Ebben az elkövetői körben összesen tizenheten voltak érintettek: hat orvos, nyolc cégvezető és három alkalmazott.

 

Az ortopéd orvosok közül két szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi, míg a segédeszközöket gyártó cégek vezetői többségében szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is.

 

A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem, majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

 

A KR NNI az NVSZ-szel, a Terrorelhárítási Központtal, a készenléti rendőrökkel, valamint a Baranya, a Csongrád-Csanád és a Hajdú-Bihar vármegyei nyomozókkal közösen az ország több pontján egyszerre csapott le és tartott kutatásokat a gyanúsítottak tartózkodási- és lakhelyein, munkahelyein, illetve valamennyi cég telephelyén.

 

Több tucat mobiltelefont, negyvenhét számítógépet és laptopot, cégiratokat, vényeket, méretvételi lapokat, jótállási jegyeket, illetve gyógycipőket foglaltak le. A Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói 1,5 terrabájtnyi adatot is kimentettek a különböző le nem foglalt számítógépekről.

 

A nyomozók a gyanúsítottak folyószámlájáról, illetve tőlük készpénzben mintegy 80 millió forintot foglaltak le, míg vagyonvisszaszerzés keretében további több mint 70 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el, illetve zároltak.

 

A TEK műveleti egységeire azért volt szükség az elfogások során, mert több elkövető engedéllyel tartott lőfegyverekkel rendelkezett. Az ügyben eljáró rendőrök mind a tizenhét elfogottat gyanúsítottként hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint közfeladati helyezettel visszaélés miatt. Közülük hárman szabadlábon védekeznek, egy orvos bűnügyi felügyelet alatt áll, tizenhárman bűnügyi őrizetben vannak. Az eljárás alá vont gyanúsítottak száma így a korábbi novemberi és decemberi elfogásokkal együtt összesen huszonhatra emelkedett.

 

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció

Címlapon

mutasd mind