Szegedi Medvemese a bezárt világról: szerencsés véletlennek köszönhetően alkot együtt Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla

Lopott órákban, vagyis család, munka és sportolás mellett és közben született meg a szegedi Trogmayer Éva első önálló mesekönyve. A Medvemesét Egervölgyi Lilla illusztrálta. A szerzőpárosnak nem ez az első, és nem is az utolsó közös története. A Szegedi Tükörnek beszéltek a könyvről.
Dombai Tünde

2022. február 17. 08:15

Szegedi Medvemese a bezárt világról:
szerencsés véletlennek köszönhetően alkot együtt Trogmayer Éva
és Egervölgyi Lilla

– Ha jól belegondolok, már gyerekkorom óta írok meséket, bár nekem ez természetes volt, hiszen otthon mindenki olvasott, mesélt, nekem úgy tűnt, ezt mindenki csinálja. Aztán a meseírás abbamaradt, egészen a lányom születéséig – idézi fel a kezdeteket Trogmayer Éva, a Medvemese szerzője, aki korábban újságíró volt, jelenleg a közösségi médiában ír tartalmakat. Szerzőtársa, az illusztrátor Egervölgyi Lilla is bekapcsolódik a beszélgetésbe. Ő főállásban a szegedi Vedres István Technikumban tanít grafikát.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

– A tanítás kitölti az időm legnagyobb részét, de mellette a grafikai tervezésre és tördelésre szorítotok időt. A kézzel és számítógéppel készült kollázstechnika akkor jött, amikor a fiaim kicsik voltak, nekik rajzoltam, dekoráltam a szobájukat, róluk, a családunkról állítottam össze az első kollázsokat. Évivel több mint tíz éve ismerjük egymást, de csak pár éve alakult ki köztünk szorosabb alkotói-baráti kapcsolat egy szerencsés véletlennek köszönhetően – teszi hozzá Lilla.

 

 

Amikor a világ bezár

 

A prae.hu művészeti portál írja a mesekönyvről:

„A karanténnál az utóbbi két évben aligha akadt szélsőségesebb helyzet a világban, mára azonban a mindennapjaink részévé vált. A DAS (Digitanart Studio) gondozásában megjelent Medvemese is ezzel a természetességgel reflektál a jelenre, ugyanis egyetlen konkrétum sem utal a vírushelyzetre. A világ bezárása is váratlan mesei fordulatként bukkan fel Medve úr és kicsinye, Kis Bocs életében, ami a megszokott teendők és rítusok szerint telik. Mindig ugyanabban az időpontban, hajnali hatkor kelnek, apa hozzálát a Mézes Vándor szálloda irányításához, fia pedig egész nap játszótérként használja az intézményt, vagy a nyuszi szakácsnőnek segít a főzésben. Este pedig egymás ölelésében szenderednek el. A Maci univerzum kerek és tökéletes.”

 

Évi elárulja: – Lilla egy másik projektben rajzolt karaktereket, amiket ott nem használtak, viszont én ráraboltam, mert annyira élők voltak, nálam azonnal elkezdett formálódni köréjük egy mese. Nagy szerelmünk az a történet, abból is lehetne akár egy jó könyv – mosolyog. – Már két-három éve játszottunk Lillával a mesékkel a magunk és főleg lányom örömére; én írtam, Lilla pedig illusztrációkat készített hozzá. Akkor egyszer csak megszületett a Medvemese.

 

 

Lilla úgy emlékszik, beletelt pár hétbe, mire ráérzett, hogyan is fog tudni dolgozni ezzel a történettel. Elsőként a szállodát formálta meg, ahol a medvék laknak. És mert sikeres hosszútávfutó is, futás közben elképzelte, milyen medvék is szerepelnek Évi meséjében. A szerzőpáros úgy gondolta, megpróbálkozik, hátha mást is érdekel az ő világuk. Így dobták be magukat a kezdők bátorságával a kiadói világ sűrűjébe, és akadt is egy vállalkozószellemű kiadó. Onnantól sokkal tudatosabban dolgoztak a készülő könyvön, és másfél év alatt be is fejezték.

 

 

Ott dobog a szerző szíve

 

A 7szoba.hu könyves blog írja:

„Azt már érezzük, ha a Medvemese képeskönyv lenne, nyert ügye volna. De mi a helyzet a történettel? Mégis ez egy mesekönyv lelke! Ez a Medvemese esetében is így van. Trogmayer Éva első mesekönyvének történetében ott dobog a szerző szíve, és ez minden sorban érződik.”

 

– Jók a visszajelzések, mások is szeretik a Medvemesét. A lányomat ugyan nem írtam bele, de már mondogatja, miben szeretne szerepelni. Nagyon bennfentes, ő az első olvasóm. Nem szól bele a történetek alakulásába, de érdemes rá figyelni, hogy mi az, ami nagyon tetszik neki, hol kezd lankadni az érdeklődése. Most egy másik kiadónak készítünk Lillával egy nagyobb lélegzetvételű gyerekkönyvet. Ennek a fejezeteit is megmutatom neki, hogy elolvassa, és nagyon helyes, amikor észreveszi, ha áthúztam vagy átírtam egy részt, mert meg is jegyzi, hogy a múltkor még nem ez volt – mosolyog Évi.

 

 

– Nem, ez nem a Medvemese folytatása. Hogy az folytatódik-e, és mikor, még nem tudjuk, mindenesetre mi nagyon szeretjük, úgyhogy örülnénk neki. Mivel mindketten teljes időben dolgozunk, ez amolyan szerelemmunka, amit éjszaka meg hajnalban készítünk a lopott óráinkban – fűzi hozzá a szerző.