Szegedi labor: az első oltás után semennyi, a második oltás után is alacsonyabb védettséget nyújt a kínai vakcina

A szegedi Avidin Kft. laborjában több ezer mintát vizsgáltak már, így vannak arra vonatkozó adataik, hogy mire képes a Sinopharm vakcinája.

2021. április 14. 18:34

Szegedi labor: az első oltás után semennyi, a második oltás után is alacsonyabb védettséget nyújt a kínai vakcina

„A semlegesítő antitestek szintjét mérjük. A második oltás után a kínainál (Sinopharm) alacsony szintet tapasztalunk, olyan szintet találunk, mint amikor valaki több hónapja átesett a vírusfertőzésen” – mondta a Szeged Televíziónak Puskás László, a labor vezetője, aki

mindenképp javasol egy harmadik oltást azoknál, akik Sinopharm-vakcinát kaptak, akár a kínai oltóanyagból, akár másból.

A szegedi labor mérései nagyjából alátámasztják a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatójának azon szavait, miszerint az mRNS-vakcinákhoz képest nem nyújtanak magas fokú védettséget az inaktivált vírusokon alapuló kínai vakcinák. Gao Fu később, a kínai kommunista párt lapjának számító Global Times-ban azt mondta, félremagyarázták a szavait, ő általánosságban fogalmazott, és szavait úgy értette, hogy a világban használt vakcinák hatékonysága időnként magas, időnként alacsony.

Müller Cecília hétfőn azt mondta, nem terveznek harmadik oltást, de figyelik a híreket.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Facebookon azt írta, A kormány eloszlathatná a bizonytalanságot a kínai vakcinával kapcsolatban, ha ingyenes laboratóriumi ellenanyagmérést ajánlanának fel a második oltás után. Kunetz azt is írta, akinek felajánlják, fogadja el a kínai vakcinát, mert a súlyos betegségtől ez a vakcina is megvéd.

Puskás László a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta: naponta 3–400 vizsgálatot végeznek a diagnosztikai laborban, de adatvédelmi okokból csak korlátozott számban tudtak adatokat használni az oltottak antitest-szintjéről szóló felmérésükhöz.

A labor vezetője szerint be kell vallani, hogy „mindannyian egy kísérlet részesei vagyunk”, az összes oltásra igaz, hogy nincs elég tapasztalat a védettség kialakulása, a mellékhatások és a hosszú távú nyomon követéssel kapcsolatosan. „Természetesen

nincs más választásunk, hiszen ez az egy fegyver áll a rendelkezésünkre a Covid-fertőzés ellen, tehát muszáj az immunrendszerünket felvértezni a vírus ellen, és erre a legjobb módszer az oltás” – hangsúlyozta Puskás László, majd hozzátette: tanulmányokat kell folytatni, a külföldi kutatások eredményeit át kell venni, és szélesebb körben tájékoztatni.

A laborvezető azt is kiemelte: szó sincs arról, hogy a kínai vakcina semmit sem érne, az viszont igaz, hogy az mRNS-alapú, a vektoros és az elölt vírust tartalmazó vakcinák hatásossága nem egyforma.

A szegedi Avidin Kft. laborjában a semlegesítő antitestek mennyiségét mérik. Az adataikból az derült ki, hogy

  • a legerősebb semlegesítőantitest-szintet a Moderna- és a Pfizer-BioNTech-vakcinákkal (mRNS-alapúak) oltottaknál mérték,

  • ezeket követte az AstraZenecával és a Szputnyik V-vel (adenovírusos, azaz a vektor-vakcinák) oltottaknál mért szint.

  • A legkisebb semlegesítőantitest-szintet a Sinopharmnál (kínai, elölt vírusos vakcina) mérték.

Puskás László azt mondta, a Sinopharm esetében korral is összefüggött a semlegesítőantitest-szint, ugyanakkor szélesebb körű tanulmányt kellene folytatni annak tisztázására, hogy ez miért van így.

„Azt látjuk, hogy az idősebbeknél az első oltás után tényleg nincs mérhető antitestszint. Az első oltás után tehát ugyanolyan óvatosnak kell lennie annak, aki kínai vakcinát kapott. A második oltás után sokkal kisebb szintet detektálunk, de csak a tüskefehérjének egy speciális részét tanulmányozzuk, de más vírusfelszíni fehérjék ellen is képződhetnek antitestek” – magyarázta Puskás László.

Hangsúlyozta: az antitestes immunválaszt vizsgálták, ezen kívül van még a sejtes immunitás, amit meg lehetne nézni, de ők ezt nem figyelik. Igaz, tudomása szerint Magyarországon egy laborban sem tudják ezt vizsgálni.

Puskás Lászlóval a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett.