Szegedi közgyűlés: elfogadták az intézkedési tervet, januártól legalább egy hónapra bezárnak a kulturális és sportlétesítmények (frissítve)

Az energiafelhasználás csökkentése és az energiaköltségek mérséklése érdekében meghozott, az intézményeire és gazdasági társaságaira vonatkozó intézkedési terv volt az egyetlen napirendi pont.
Szegedi közgyűlés: elfogadták az intézkedési tervet, januártól legalább egy hónapra bezárnak a kulturális és sportlétesítmények (frissítve)

Napirend előtt a szokott forgatókönyv szerint zajlottak a felszólalások, majd ezt az egyetlen napirendi pontnál folytatták a képviselők. A vita lezárása után Botka László meg is állapította, sokat nem foglalkoztak a napirenddel a közgyűlés tagjai, egyúttal azt is megjegyezte, az intézkedési tervet folyamatosan kritizáló fideszes és KDNP-s képviselők egy módosító indítványt sem nyújtottak be a napirendhez. A szavazásnál volt egy kis félreértés, de végül elfogadták Szeged intézkedési tervét, a városvezetés 2023 januárjától muszájból legalább egy hónapra bezárja a kulturális és sportlétesítményeket, de lesznek olyan intézmények, amik március elejéig lesznek zárva.

 

Tekerjen le cikkünk aljára, olvassa újra, miket és hogyan mondtak a Díszteremben a képviselők!

 

 

VÉGE A KÖZGYŰLÉSNEK

SZAVAZÁS

10: 26 18 igen, 7 nem, 1 tartózkodással megszavazták az előterjesztést.

 

AZ INTÉZKEDÉSI TERVRŐL

10:25 Botka László a vita lezárása kapcsán megjegyzi, egyetlen módosító indítványt nem terjesztett elő a Fidesz és a KDNP.

 

10:23 Tápai Péter az utolsó frakcióhozzászóló. Érdekes szerinte, hogy a zöldpolitikát erőltetik, de közben el akarják zárni a környezetbarát fűtőanyagot, a gázt. Reagált Tóth Károly és Joób Márton szavaira is. Hangsúlyozza, az önkormányzat nem tudja, valójában mennyit takarítanak meg az egyes intézmények. Azt is mondta, a városvezetés folyamatosan sarcolja a szegedieket, miközben büszkék a szociális hálójukra.

 

Lentebb megtalálja galériánkat, nézze meg képeinket is! (fotók: Iványi Aurél)

 

10:18 Kozma József is frakcióhozzászólásban beszél. Magyarország az egyetlen olyan hely, ahol növekvő terhekkel sújtja a kormány a lakosságot a közelgő tél ellenére is. – Ne nyerészkedjen a kormány a rezsihelyzeten! – hangsúlyozza Kozma József. Úgy gondolja, azonnal meg lehetne szavazni az energiaárak áfacsökkentését is, a panelprogram is újraindítható lenne, azt ki lehetne terjeszteni más ingatlanok szigetelésére is.

 

10:16 Frakcióhozzászólásban mondja már azt Haág Zalán, hogy ők a béke pártján állnak. Majd azt is mondja, a pesti srácok pártján állnak, és nem a KISZ-titkár pártján.

 

10:14 Botka László hangsúlyozta, nyolc szankciót szavazott meg Orbán Viktor Brüsszelben, Szegedet egyetlen szankció nem érinti.

 

 

10:13 Tápai Péter a következő: mindenről a baloldal tehet, meg a háború és az Európai Unió.

 

10:10 Botka László felel neki, három hétig nem lesz nyitva az uszoda, a jégpálya meg azért nem tud kinyitni, mert a felújítással nem készültek el. Majd idézi polgármestertársát, a fideszes Papp Lászlót, Debrecen első emberét, aki sajtótájékoztatón közölte tegnap, mi mindent zárnak be a városában.

 

10:08 Joób Márton szerint ha rossz és még rosszabb között kell dönteni, akkor igyekszik a rossz döntést választani. Ugyanakkor úgy látja, ez az előterjesztés még rosszabb döntés. Nagyon nehéz helyzetben kerülnek az egyesületek, családok, a sportolók. Arra kéri a közgyűlést, hogy kezdődjön párbeszéd arról, hogy legalább az egyik uszoda nyitva maradhasson. – Legyünk nyitottak, kompromisszum készek!

 

10:05 Botka László azzal adja meg Mihálik Edvinnek a szót, hogy azonnal vonja ki a csapatait Ukrajnából, és hívja fel Orbán Viktort, hogy ne szavazzon meg brüsszeli szankciós csomagokat. Mihálik azzal kezdi, hogy ha állítólag mindent elintézett Orbán Viktor és a kormány Haág Zalán szerint, akkor miért zárnak be fideszes önkormányzatok is kulturális és sportintézményeket. Haág Zalán és Német Ferenc folyamatosan belekiabál Mihálik hozzászólásába, igyekeznek reagálni rá, a maguk képességei szerint. Német Ferencnek is reagál, az újszegedi hajléktalanokkal kapcsolatosan a fideszes képviselő Mihálikra akarta tolni a problémát, de Mihálik lepattintja magáról a nevetséges fideszes vádakat: ez kormányzati kérdéskör.

 

 

10:00 Német Ferenc a következő felszólaló. Arról beszél, hogy beszélgetett odesszai lakókkal. Majd Mihálik Edvint kritizálja, hogy mi mindent nem lát állítólag a városrészben.

 

9:56 Ruzsa Roland a következő. Botka Lászlót idézi és egyetért vele: soha nem volt ennyire fontos a szegedi szolidaritás. Majd átvált brüsszelezésre. Csalódottan fogadja, hogy a spórolást így oldja meg Szeged. Aggódik a kiskundorozsmai nyugdíjasok miatt. Szerinte a szolidáris Szeged nem teheti meg azt, hogy nyugdíjasklubokat zár be. Majd a parkolására reagál. Azt mondja figyelmetlenül parkolt, mialatt a jegyzővel tárgyalt. Ezért most bocsánatot kér mindenkitől. Majd gyakornoknak nevezett, és azt is közölte, mindent, amit „lekommunikáltam”, hazugság volt.

 

 

9:54 Halkó Pál a sportlétesítmények bezárásához szól hozzá. Szerinte a medencés sportolók munkanélküliek lesznek az intézkedési terv miatt. Szerinte meg lehetne fontolni, hogy ha az újszegedi sportuszodára fel kell tenni a sátrat, akkor azt mégis úgy fel lehetne fűteni, hogy ott az úszók, vízilabdázók tudjanak edzeni.

 

9:47 Tóth Károly a következő, aki köszöni a fideszesek törődését, majd Esterházy Péter Harmoniáját, annak is az első mondatát ajánlja a figyelmükbe:

 

„Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.”

 

Majd kikéri magának, hogy háborúpártisággal vádolják őt a fideszesek. Majd megkérdezi, mit akar valójában a Fidesz, milyen békét akarnak?

 

9:44 Fodor Antal egy mondatban reagál Haág Zalán felszólalására, aláhúzza, nem az EU-nak kell garantálnia a tanárok béremelését, nem azokból a pénzekből kellene a Fidesznek fizetésemelést adni a pedagógusoknak. Majd rátér a napirendre, az áram árára. Azt mondja, senki nem tudja a fideszesek közül megmondani, miért adja a paksi áramot tízszeres áron az önkormányzatoknak. – A kormánynak nem az ország érdeke az első, hanem az, hogy megsarcolja a magyar embereket, ezért nem adják olcsóbban az energiát. Most döntenek arról, hogy a lakosság által napelemekkel megtermelt áramért nem akarnak fizetni. Szabjanak árplafont az elektromos áram árára! – mondta Fodor Antal.

 

 

9:41 Botka László válaszol: azzal kezdi, éppen húsz éve választották meg először polgármesternek. Sokszor kérdezték tőle, miért veszít húsz éve folyamatosan a Fidesz. – Tanulmányozzák Haág Zalán munkásságát!

 

9:34 Haág Zalán is a pontos költségszámításokat hiányolja, miközben szerinte Kovács Tamásék folyamatosan szidják a kormányt. Kiemeli, az utolsók között van Szeged az iparűzésiadó-bevétel esetében. Ez szerinte azért is van, mert nem állnak szóba a kormánnyal. – Minden lehetséges módon sarcolják a lakosságot! – mondta, majd megismételte, a magyar baloldal a háború, a szankciók pártján áll, majd becsempészte a közgyűlésbe Márki-Zay Pétert is.

 

 

9:29 Tápai Péter szól hozzá az intézkedési tervhez. Szerinte a városvezetés egy kicsit el van tévedve. Abban egyetért, hogy nehéz idők várnak ránk, cselekedni kell, de „nem vagyunk egy platformon.” Majd örül annak, hogy ingyenes a tankönyv és a gyermekétkeztetés. Arra kéri baloldali képviselőtársait, „ne legyenek ennyire képzetlenek” azt energiaválság kapcsán. Szerinte az előterjesztés egy sebtében összerakott anyag, biztos megfelel az előírásoknak, de semmi több. Nincs hatástanulmány sem.

 

9:25 Kovács Tamás felszólalásában arról beszélt, senkit nem bocsátanak el az önkormányzattól, az önkormányzati cégektől. – Nem látjuk, hogy eddig bárki is támogatást kapott volna a rezsiszámlák kifizetéséhez. Az állam minden önkormányzatot cserben hagyott – mondta Kovács Tamás, aki azt is mondta, még zajlik a jövő évi áramárral kapcsolatos tárgyalássorozat. – Várjuk a kormány válaszát a jövő évi finanszírozásra. Nincs más lehetőségünk nekünk sem, mint az önkormányzati rendszeren, a kulturális és sportlétesítményeken tudunk spórolni.

 

 

9:23 – Senki nem örül ezeknek az intézkedéseknek, de rá vagyunk kényszerítve ezeknek az elfogadására. Kormányhatározat született arról, hogy el kell fogadnunk egy ilyen válságtervet – mondta Botka László, majd átadta a szót Kovács Tamás gazdasági alpolgármesternek.

 

9:20 Botka László emlékezteti a közgyűlést, december 31-éig az árammal kapcsolatosan „nincs teendőjük”, a gáz ára emelkedett októbertől. Most két hónapról kell tárgyalni, 2023. január és február hónapokról. Ez azért van így, mert március elejére fogadják el az új költségvetését Szegednek, ezért tárgyalnak most erről a két hónapról. Botka hangsúlyozza, nagyon szűk a mozgásterük. – A nem kötelező feladatokat ellátó intézményeket tudjuk átmenetileg bezárni, hasonlóan más önkormányzatokhoz – mondta Botka László, aki kijelentette, folyamatosan egyeztettek az intézményvezetőkkel, akik felelősen álltak a kérdéshez. Botka László megköszönte az intézményvezetőknek a hozzáállásukat.

 

NAPIREND ELŐTT

9:18 Haág Zalán az előterjesztés levételét kéri, mert nem tükrözi a valóságot. Botka László megszavaztatja. A módosító javaslatot 6 igen, 18 nem és 1 tartózkodással leszavazták, majd 19 igen 7 nemmel elfogadták az eredeti napirendet.

 

9:16 Haág Zalán a következő, annyira Brüsszelezni akart, hogy migránsozással indított, pedig nem azzal akart kezdeni. Orbán Viktor „csodálatos győzelméről” beszélt, amit csütörtök késő este aratott. Igaz, valójában egyáltalán nem nyert, de az a Fideszt és a KDNP-t nem érdekli. Egyesével válaszol Tóth Károlynak, Mihálik Edvinnek, Molnár Zoltánnak. Majd gyurcsányozik, sőt elszúrtazik.

 

9:13 Avramov András a Szeged által nyújtott szociális támogatásokról beszél következő felszólalóként. A lakhatási támogatásokról, a szociális csomagokról szól, kéri a képviselőket, hogy továbbra is támogathassák a rászorulókat.

 

 

9:08 Mihálik Edvin a következő, aki azzal kezdi, ki kell mondani, az önkormányzatoknak nem tudnak mit mondani a fideszesek, a kormány. Cserbenhagyta az országot a kormány, hangsúlyozza a Zöld város tanácsnok. Majd átismétli, Orbán Viktor mind a nyolc szankciót megszavazta. Szerinte Orbán Viktor és pártja tovább folytatja majd a hazudozást. Nem védte meg a rezsicsökkentést, hazudott az orosz gázról. – Azért mondom, hogy a konzultáció maximum gyújtósnak jó, mert úgyis hazudni fognak, akkor is, ha ezt, meg akkor is, ha azt válaszolják az emberek.

 

 

9:07 Tápai Péter a fideszesek nevében Brüsszellel kezd foglalkozni. Szerintük minden az uniós szankciók miatt van. Majd a konzultációról szóló szöveget kell felolvasnia. Ismert, arról konzultál a Fidesz nyolcmilliárd forintról, amit már megszavazott korábban Orbán Viktor. Ezután Tápai Mihálik Edvint támadja, aki szerinte nem kíváncsi az emberek véleményére akkor, amikor arról beszél, ne töltsük ki a konzultációs kérdőívet.

 

9:03 Molnár Zoltán a következő, az élelmiszerek drágulásáról, az inflációról beszél. Sorolja: drágul a tej, a tejtermékek, a kenyér. – Este egy család már azon gondolkodik, hogy másnap miből fognak, miből tudnak bevásárolni. A nagyszülők meg azon gondolkodnak, hogy a négy százalékos nyugdíjemelésből ki tudják-e váltani a gyógyszereiket – mondta a DK-s képviselő. Molnár emlékeztet arra, hogy a kormány most akar kivonulni a szociális ellátórendszerből. – Itt tartunk most két nappal október 23. előtt.

 

9:01 Tóth Károly a csütörtöki Dugonics téri Élőlánc-tüntetésről beszél, egyúttal annak kapcsán sorolja, mi mindent nem tett meg az elmúlt tizenkét évben az Orbán-kormány a pedagógusokért. – Nem igaz, hogy ha lett volna rá kormányzati szándék, ne jutott volna pénz a pedagógusok bérének rendezésére!

 

9:00 Ezt a napirendi pontot senki nem akarta tárgyalni, de meg kell tárgyalnunk, mondta Botka László polgármester annak kapcsán, hogy meg kell szavazni az intézkedési tervet. Majd megadta a szót a napirend előtt felszólalóknak.

 

8:58 Itt van Szeged két országgyűlési képviselője, az MSZP-s Szabó Sándor és a KDNP-s Mihálffy Béla is, sőt a vármegyeházáról vagy honnan a túróból Holubán Csilla is. Erről jut eszembe, gyorsan megnézem, van-e már Csongrád-Csanád megyének főispánja.


 

Korábban írtuk:

Kovács Tamás Szeged gazdasági alpolgármestere először a Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit hírigazgatónak beszélt arról a kényszerű döntésről, amit meg kell ma hoznia a közgyűlésnek.

 

A döntésnek köszönhetően

  • egyetlen önkormányzati dolgozót sem kell elbocsátani, és senkinek nem kell fizetés nélküli szabadságra mennie valamint
  • működőképes marad Szeged.

 

Itt elérhetik a mai egyetlen napirendi pontot.

 

Kezdés kilenckor. A közgyűlést szövegesen tudósítjuk ez a cikkünk frissül majd rendszeresen, de nézhetik a képviselők munkáját a Szeged Televízióban valamint