Szegedi kötődésű tudósokat és művészeket is kitüntettek az államalapítás ünnepe alkalmából

Augusztus 20-án adományozható állami kitüntetéseket és a Népművészet mestere díjakat adott át Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban. Szegedi kötődésű tudósokat és művészt is díjaztak.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 19. 16:38

Szegedi kötődésű tudósokat és művészeket is kitüntettek az államalapítás ünnepe alkalmából

 

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

 • Dr. Hász-Fehér Katalin irodalomtudós, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézete Magyar Irodalmi Tanszékének egyetemi docense.

 

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott:

 

 • Fritz Miháy szobrász- és éremművész, a szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum volt művésztanára.

 

 

Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

 

 • Dr. Balogh Elemér jogtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Európai Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának alelnöke, a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja, az Alkotmánybíróság volt tagja.

 

Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

 • Dr. Garab Győző fizikus, a biológiai tudomány doktora, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének kutatóprofesszor emeritusa,
 • Dr. Gergely Árpád László fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézete Elméleti és Kísérleti Fizikai Tanszékeinek egyetemi tanára és Fizika Doktori Iskolájának oktatója,
 • Dr. Jakab Éva jogász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Polgári Jogi és Római Jogi Tanszékének egyetemi tanára, Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának vezetője, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Római Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyarországi Humboldt Egyesület elnöke, az Osztrák Tudományos Akadémia külső tagja,
 • Dr. Sipos Pál Miklós kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézete Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára.

 

Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

 

 • Dr. Papp Ildikó antropológus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézete Embertani Tanszékének tudományos főmunkatársa, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának nyugalmazott címzetes tárigazgatója,
 • Szamosi Szabolcs Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója és a Szegedi Dóm zeneigazgatója, a pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház volt orgonistája, karnagya és zenei vezetője.

 

A Népművészet Ifjú Mestere kitüntetésben részesült:

 

 • Számfira Máté néptáncoktató,
 • Számfira-Nagy Zita, a szegedi Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium igazgatóhelyettese;

 

Szinnyei József-díjat vehetett át:

 

 • Keveházi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatója

 

A kitüntettettek teljes listája ide kattintva olvasható.