Szegedi Kortárs Balett: Juronics új koreográfiája a járvány lélektani hatását fogja boncolgatni

Nagy sebet ütött a koronavírus-járvány a Szegedi Kortárs Balett elmúlt évadán. Történetük egyik legnagyobb szabású turnéját, amelynek során Oroszországot táncolták volna végig, el kellett halasztaniuk, és legújabb bemutatójukat, a Vágyat sem tudták a tervezett számban bemutatni. Idén korábban kezdik az új évadot.

2020. június 10. 19:11

Szegedi Kortárs Balett: Juronics új koreográfiája a járvány lélektani hatását fogja boncolgatni

A koronavírus-járvány miatt a Szegedi Kortárs Balett is csonka évadot tudhat maga mögött. A társulat első bemutatóját november derekán láthatta a közönség a nagyszínházban. Balettnövendékek közreműködésével vitte színre Juronics Tamás a világ egyik legnépszerűbb meséjét, a Hamupipőkét. A Kossuth-díjas koreográfus utoljára nyolc évvel ezelőtt állított színpadra gyermekdarabot, a Diótörőt.

– Szegeden összesen harmincnégy alkalommal táncoltuk el a Prokofjev jól ismert muzsikájára készült koreográfiát. Nagy öröm volt látni, hogy 17 ezer szegedi óvodást és iskolást sikerült megismertetni a tánc világával – kezdte az évad értékelését Juronics Tamás, majd hozzá tette, a Hamupipőkét a Müpában is nagy sikerrel mutatták be.

Az évad másik premierjét február végén tartották a Kisszínházban. A Vágy címmel bemutatott három részes táncesten Juronics Tamás egy korábbi, de keveset játszott koreográfiája, a Bernarda Alba háza mellett az olasz Enrico Morelli Coppélia című balettjét, valamint az argentin Roberto Galvan egy korábbi koreográfiájának felújítását, a Koncert tangóharmonikára és zenekarra című táncjátékot láthatta a szegedi közönség.

– A Vágy három koreográfiáját néhány nappal később még a Budapest Táncfesztiválon is be tudtuk mutatni, de a veszélyhelyzet kihirdetése miatt a további fellépéseink már elmaradtak. Több bérletes előadásunk is bennragadt, ezeket ősszel fogjuk pótolni.

A szegedi társulat a megszokottnál is több turnémeghívást kapott, ám végül a történetük egyik legnagyobb szabású vállalkozását, amelynek során Oroszországot táncolták volna végig, a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztaniuk.

– Jól indult az évad, hiszen Európa Kulturális fővárosában, Plovdivban képviseltük Szegedet, majd közel egyhónapos mexikói turnén vettünk részt októberben. Márciusban indultuk volna Brüsszelbe és a Baltikumba, majd egy hosszabb orosz turné következett volna, de ezeket a járvány miatt végül el kellett halasztanunk.

Azt is megtudtuk, a táncosok az átlagnál is nehezebben élték meg a több mint két hónapos karantén időszakát, hiszen számukra a mozgás, az izmaik rendszeres karbantartása alapvető, és ezt otthon nem lehetett teljes értékűen megoldani.

Juronics Tamás: – A nagyszínházban harmincnégy alkalommal táncoltuk a Hamupipőkét, összesen 17 ezer szegedi gyerek látta

– Lassan, de biztosan elkezdtük a felkészülést a következő évadra. Most a próbateremben egészen kis csoportokban frissítjük fel egy-egy korábbi darabunkat. Úgy tervezzük, hogy a szokottnál korábban kezdjük majd az évadot, az augusztusi alapozás után szeptember legelején már színpadra szeretnénk lépni.

Vérfrissítésnek nevezte a művészeti vezető, hogy idén a korábban megszokottnál kicsit többen szerződnek el a társulattól. Elmondta, bizonyos tagok esetében váltani szerettek volna, más esetben pedig a táncosok magánéletében bekövetkezett változás miatt született döntés a távozás mellett.

– Van, aki tovább szeretne tanulni, azért megy vissza a hazájába, és van, akit a családi kötelék visz külföldre, van, aki máshol igyekszik majd szerencsét próbálni, míg mások helyett mi szerettünk volna új tagot szerződtetni a következő évadra. Amint híre ment, hogy megüresednek helyek a társulatban, rengeteg megkeresés érkezett, így az öt távozó női táncosunk helyett hat remek művészt sikerült Szegedre hívni. Többek között egy francia táncos is érkezik társulathoz, ketten pedig külföldről térnek haza, nemzetközi tapasztalatokkal a hátuk mögött, de három frissen végzett táncos is erősíti ősztől a társulatot, egyikük a Táncművészeti Egyetem klasszikus balett osztályából – mondta el Juronics.
Bőven lesz dolguk, hiszen a távozók helyett sok repertoárdarabot kell betanulniuk.

Az új évadban a hagyományokhoz híven két bemutatóval is jelentkeznek. Az elsőt novemberben a Kisszínházban láthatja majd a közönség. Blue címmel Juronics Tamás a járvány lélektani hatásait fogja majd boncolgatni a tánc nyelvén.

A Prokofjev jól ismert muzsikájára készült koreográfiát, a Hamupipőkét tavaly novemberben mutatták be

Emellett felkérést kapott az őszi bemutató másik felvonásának elkészítésére Nanine Linning holland koreográfusnő, akinek a meghívása az anyagi lehetőségeken múlik. 2021 februárjában pedig a nagyszínházban a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével mutatnak be egy élőzenés táncjátékot.

– Kis társulat vagyunk, kis költségvetéssel. A járvány hatalmas rést ütött a gazdálkodásunkon, mert sok előadásunk elmaradt, és a költségvetésünk jelentős részét a saját bevételeink jelentik. Szerényebb évadra számítunk, de nem szeretnénk, ha a táncosainkon kellene spórolni, mert ők mindig a maximumot nyújtják – mondta Juronics Tamás.

Rafai Gábor

Tovább olvasom