Szegedi Kortárs Balett: indul az évad, a táncosok meg sem állnak Mexikóig

A mesék és a turnék évada lesz az idei a Szegedi Kortárs Balett számára. Az együttes a nyári szünet után már megkezdte a munkát. Egy kis-, és egy nagyszínházi bemutatóval készülnek, ősszel pedig turnéjára indulnak: 26 nap alatt Mexikó 13 városában lépnek fel.

2019. szeptember 03. 09:22

Szegedi Kortárs Balett: indul az évad, a táncosok meg sem állnak Mexikóig

Az új évad különlegessége, hogy két mese: egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló kerül a repertoárra, mindkettő Juronics Tamás koreográfiájában.                 

A Hamupipőke csak Szegeden 32 alkalommal lesz látható.

Prokofjev jól ismert muzsikája a legkisebbeket varázsolja a balett világába és klasszikus, grandiózus feldolgozásban mutatja be a szegény, árva szolgalány happy enddel végződő történetét.

Juronics Tamás a mese életre keltéséhez a Vargabalett Táncműhely növendékeit hívta, akik boldogan vállalták a feladatot, hogy eltáncolják az egerek, a tündérek és az udvarhölgyek szerepeit.

A szegedi együttes két mesebalettel készül az új évadra. (Fotó: szkb.hu)

Varga József balettmester és Czár Gergely társkoreográfus segítségével 30 gyerek színesíti majd előadásonként Hamupipőke történetét a Szegedi Kortárs Balett táncművészei mellett.

A címszerepben a társulat olasz balerinája, Claudia Elvetico lesz látható, aki a Carmina burana főszereplőjeként táncolta be magát a nézők szívébe.

A gonosz mostoha megformálásának kedvéért két év szülési szabadságát követően visszatér a színpadra az együttes népszerű balerinája, Zsadon Flóra.

A premier november 15-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban, december 11-én pedig a Müpa Fesztivál Színházában.  

A másik, kifejezetten felnőtteknek szóló mese: a Coppélia. Juronics Tamás elmondta: régóta foglalkoztatja a történet misztikuma, ami sok horrorisztikus elemet tartalmaz.

A mesékhez kapcsolódva nyílt próbákat, illetve beavató színházi előadásokat és közönségtalálkozókat tart az együttes az évad során.

Egy öreg órás mester titokzatos, zegzugos házában egy babát rejteget, amelyet emberi tulajdonságokkal ruház fel.

Mikor otthonába kíváncsi fiatalok besurrannak, és leleplezik a baba titkát, éktelen haragra gerjed és bosszút esküszik.

A koreográfus ebbe a fura, meglepetésekkel teli miliőbe invitálja a publikumot február végén a Kisszínházába, és a Nemzeti Táncszínházba.

Nemcsak a mesék, de a turnék is egyedivé teszik a kezdődő szezont a Szegedi Kortárs Balett számára.

A Carmina burana Plovdivba megy

Pataki András igazgató elmondta, a 2016-os sikert követően szeptember végén ismét Plovdivba, Európa Kulturális Fővárosába utaznak a táncosok, ahol legnépszerűbb darabjukat, a Carmina buranat adják elő.

A bulgáriai vendégjáték után két nappal fennállásának egyik leghosszabb turnéjára indul az együttes: 26 nap alatt Mexikó 13 városában lépnek fel, Don Juan című táncjátékukat összesen 20 alkalommal adják elő.

2020. március elejére újabb turnéról tárgyalnak. A Baltikumban: Litvánia, Lettország, Észtország, és Fehéroroszország várja a szegedi táncosokat. Azután Brüsszel a következő úticél, a Cirque Royal színpadán három estén át látható a Carmina burana és a Sztravinszkij-est című produkciók. Március végén pedig a tervek szerint Oroszországba utazik a társulat.

A Don Juan című táncjátékot Mexikó 13 városában 20 alkalommal adják elő

Az évad kezdetén új táncművészek csatlakoztak az együtteshez.

Az olasz Graziano Bongiovanni, Don Juan, azaz Don Giovanni szerepében mutatkozik be Mexikóban. Kaiser Fruzsina Pécsről érkezett, és először szeptember 12-én, a Carmina buranaban lép színpadra a Müpában, az együttes másik újonnan szerződtetett férfi táncosával, a szlovák Adam Bobakkal együtt.

rag

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind