Szegediek alkotásait is kiállítják a vasárnap nyíló Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Száznyolcvan képzőművész több mint kétszáz alkotása látható a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, ami vasárnap délben nyílik az Alföldi Galériában. A rangos kiállításon négy szegedi alkotó – Dömötör Mihály, Popovics Lőrinc, Sejben Lajos és Sinkó János – műveivel is találkozhatnak majd a látogatók.
Rafai Gábor

2022. október 07. 13:11

Szegediek alkotásait is
kiállítják a vasárnap nyíló Vásárhelyi Őszi Tárlaton

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, amelyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennálé tekint vissza komolyabb múltra. 

 

Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

 

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria tíz termében és a folyosókon mutatják be a tárlatra beküldött 617 alkotás közül a zsűri által kiválasztott 213 művet.

 

A zsűri tagjai voltak:

  • Miklós Péter a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója,
  • Képiró Ágnes művészettörténész,
  • Fehér Dávid, Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, Barabás Márton festőművész, valamint
  • Kotormán Norbert szobrászművész.

 

Az október 9-én, vasárnap délben megnyíló kiállításon az idén is a festmények, táblaképek adják a bemutatott anyag gerincét, de plasztikák, grafikai művek épp úgy láthatók majd, mint vegyes, kísérletező technikával készült alkotások.

 

A kiállításra éppen úgy beadtak műveket nemzetközileg elismert művészek – Keserü Ilona, Fehér László, Galambos Tamás, Földi Péter –, mint a pályájukat kezdő, friss diplomás vagy még tanulmányaikat folytató fiatalok.

 

Az alkotások széleskörűen reflektálnak korunk válságára: megjelenik a munkákban a háború, a járvány és az elmagányosodás is.

 

Az október 8-án, vasárnap 12 órakor kezdődő megnyitón köszöntőt mond Márki-Zay Péter polgármester, majd Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója nyitja meg a kiállítást. Közreműködik Bacsó Kristóf zeneszerző, szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője.

 

A kiállítás vasárnapi megnyitóján mintegy húsz elismerést adnak át, ezek közül a legfontosabb a Tornyai-plakett, amit olyan művész kaphat meg, aki rendszeresen magas színvonalú műveket állít ki a Vásárhelyi Őszi Tárlaton. 

 

Díjazottak kiállítása a Tornyai-múzeumban

A tárlat megnyitóját követően délután fél 2-kor a Tornyai János Múzeumban nyílnak meg a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjainak kiállításai:

  • Kotormán Norbert Tornyai-plakettes szobrászművész Laokoón csupor és
  • Kotormán Ábel Rudnay Gyula-ösztöndíjas szobrászművész Púprángató című

egyéni tárlatai. 

 

A kiállításokat Gálhidy Péter Munkácsy-díjas szobrászművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Címlapon

mutasd mind