Szegedi jégpálya: lett volna néhány hétvége, amikor korcsolyázhattunk volna, de ahhoz nem így kellett volna építeni

Ami a legbosszantóbb az egészben, hogy az önkormányzat és sportlétesítményekért felelős cége kénytelen végignézni a folyamatos csúszásokat: a tao-támogatás miatt ugyanis a jégkorongklubon keresztül megy minden.
Garai Szakács László

2022. november 07. 16:17

Szegedi
jégpálya: lett volna néhány hétvége, amikor korcsolyázhattunk
volna, de ahhoz nem így kellett volna építeni

Ismert, az Orbán-kormány katasztrofális „megoldásai”, a rezsiválság miatt Szegednek is intézkedési tervet kellett készíteni, hogy valahogyan menedzselni lehessen az egekbe szökő gáz- és áramárakat. A közgyűlés által, október 21-én elfogadott dokumentumban egyebek mellett, az önkormányzat kulturális és sportlétesítményeinek hosszabb-rövidebb időre történő bezárása is szerepel.

 

A jégpályával kapcsolatban ez olvasható a tervben:

 

„a Városi Műjégpálya a teljes 2022/2023-as szezonban zárva tart.”

 

Nem kellett volna, hogy így legyen. A szezon ugyanis október 1-jén elindulhatott volna, ha a Tisza Volán Jégkorongszakosztálya által, tao-támogatásból végzett beruházás határidőre és megfelelő minőségben elkészült volna. Sajnos nem így történt.

 

Korábban megírtuk, a csapat a munkákhoz közgyűlési döntés alapján 14 millió forintos önkormányzati támogatást és 35 millió forintos „hitelkeretet” is kapott, mivel a tao-támogatáshoz csak utólag tud hozzájutni az egyesület.

 

A tao-pénzek felhasználása miatt a generál kivitelezővel a jégkorongszakosztály szerződött, így a beruházás bonyolítójaként a képviseletüket ellátó Pápai Miklós jár el. Az átadási határidő eredetileg február 28-a volt, mely később több alkalommal módosításra került.

Arról korábban is írtunk már, hogy a vízvezeték nyomáspróbája nem volt sikeres és a tűzjelzőrendszer sem készült el.

 

Az októberben készre jelentett projekt műszaki átvételére a feltárt hibák miatt nem került sor. Szerkesztőségünk megkapta a hibalistákat:

  • az elektromos hibalista húsz tételt tartalmaz,
  • az építőmesteri és építész szakipari hiba-hiánylista huszonhárom tételt és harminckilenc egyéb észrevételt tartalmaz, például otthagyott hulladék, beázó álmennyezet, vagy hogy az egyik tusolóban a távnyitós ablak nem zár rendesen.
  • Ehhez képest a gépész hibalista egészen rövid: csak három tételt tartalmaz, de mindhárom jelzi, gyakorlatilag félkész állapotban tartottak műszaki ellenőrzéseket.

 

Ezekkel a hibákkal nem lehetett átvenni a beruházást, és amíg a kivitelezés nem készül el teljes körűen, addig azt nem üzemelteti, nem üzemeltetheti a Szegedi Sport és Fürdők Kft.

 

Ez a késedelem a kivitelezésben sajnos ellehetetlenítette a műjégpálya idei kinyitását. Egy határidőre befejezett beruházás esetén, a takarékossági intézkedések mellett is két és fél hónapnyi korcsolyázási lehetőségünk lett volna, a jégkorongozók tudtak volna Szegeden edzeni, lehettek volna itt bajnoki meccsek, a gyerekeknek tornák. Kár, hogy nem sikerült!