Szegedi jégpálya: biztos, hogy nem indul el október 1-jén a szezon, a felújítás fontos elemei még nem készültek el

A Tisza Volán jégkorongszakosztálya tao-támogatásból végez beruházást a Műjégpályán, az általa kiválasztott és szerződött partnerrel, de úgy tűnik, a kivitelezőnek nem sikerül tartania a többször módosított határidőt sem. A céldátum szeptember 30., de a vízvezeték nyomáspróbája nem volt sikeres, a tűzjelzőrendszer kiépítése még nem kezdődött el.
Garai Szakács László

2022. szeptember 23. 12:22

Szegedi
jégpálya: biztos, hogy nem indul el október 1-jén a szezon, a
felújítás fontos elemei még nem készültek el

Tao-támogatásból és közgyűlési forrásból újítja fel és bővíti ki a Szabadkai úti jégpályát a Tisza Volán Jégkorong Szakosztálya. A csapat a munkákhoz közgyűlési döntés alapján 14 millió forintos önkormányzati támogatást és 35 millió forintos „hitelkeretet” is kapott, amivel az önkormányzat a projekt finanszírozását segíti, mivel a tao-támogatáshoz csak utólag tud hozzájutni az egyesület.

 

A tao-pénzek felhasználása miatt a generál kivitelezővel a jégkorongszakosztály szerződött, így a képviseletüket ellátó Pápai Miklós felelős a beruházás három ütemének lebonyolításáért. Jelenleg a második ütem sem fejeződött be, aminek az átadása eredetileg február 28-án lett volna.

 

Nagy Katalin, a Szegedi Sport és Fürdők ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a taós beruházás miatt a társaságnak nincs ráhatása a munkák szervezésére, a kivitelezés ütemezésére vagy a teljesítési határidőkre. Ezért fordulhatott elő, hogy az átadás először február végéről május végére tolódott, de mivel azóta sem készültek el, kaptak újabb határidőt szeptember 30-áig, a szezon kezdetéig.

 

A felújítás a műszaki készültséget figyelembe véve úgy tűnik, tovább csúszik, emiatt október 1-jén nem tud elkezdődni az idei jégpályaszezon. A folyamat gyorsítása érdekében a múlt héten nyomáspróbát tartottak, amit a vezetékekben tapasztalható nyomásvesztés miatt a műszaki ellenőr sikertelennek minősített.

Legalább ilyen jelentős probléma, hogy még nem készült el a tűzjelzőrendszer sem. A beruházással az épület nemcsak egyszerűen kibővült és megújult, hanem a bővítéssel szintet is lépett, ami azt jelenti, hogy ekkora területre már kötelező a beépített tűzjelzőrendszer kialakítása és folyamatos üzemeltetése.

 

A biztonsági rendszer beüzemelése után a pályának egy sikeres nyomáspróbám is át kell esnie ahhoz, hogy üzembe lehessen helyezni, ami után két hetet kell várni, hogy sportolásra is alkalmas jégen csúszhassanak a sportolók.

 

– Amíg a létesítmény nem felel meg a biztonsági előírásoknak, addig nem kezdhetjük el a jégpálya üzemeltetését. Gyakorlatilag a jégkorong szakosztályon és a szerződött partnerén múlik, hogy mikor nyithat ki a jégpálya – mondta Nagy Katalin.

Vélemények

mutasd mind