Szegedi ingatlanárak: változtak-e a koronavírus-járvány alatt?

A szegedi ingatlanárak az utóbbi években szinte folyamatosan emelkedtek. Ez Magyarországon sok helyen történt így, a fővároson kívül is.

2021. május 17. 09:30

Szegedi ingatlanárak: változtak-e a koronavírus-járvány alatt?

Sok megyeszékhelyen emelkedtek az utóbbi időben az ingatlanárak, köztük Szegeden is. A karantén alatt az ingatlaneladások száma sem csökkent túlságosan, köszönhetően a kormány családsegítő intézkedéseinek és egyéb, az ingatlanpiaccal összefüggésbe hozható intézkedésének. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy milyen változások következtek be a szegedi ingatlanpiacon, valamint, hogy mik okozták ezeket a változásokat.

Szeged ingatlanpiaci helyzete 2020 végén

A kormány családsegítő intézkedéseinek hála a 2020-as évben erősen fellendült a kereslet az ingatlanpiacon. A Csok, a babaváró hitel, valamint az új építésű házakra adott áfakedvezmény segített a vásárlókedvnek. Ezzel párhuzamosan a beruházások száma is rohamos ütemben növekedett, hiszen a befektetőknek megérte egy új építésű családi ház vagy akár lakáskomplexum felépítése. A befektetési kedv növekedése és a karantén helyzet miatt kialakult visszaesett vásárlókedv az árak vásárlók szempontjából kedvezőbb alakulását eredményezte. Az év vége felé helyenként akár harminc százalékot is esett a kereslet. Ez többek között azért is volt, mert decemberben jelentették be, hogy 2021-től újra életbe lép az új lakásokra is érvényes áfakedvezmény. A kiadó üzlethelyiségek Szegeden szintén értéküket vesztették. Ez a vírushelyzet okozta bezárásoknak tulajdonítható. Sok kisebb vállalkozás ment tönkre a több, mint egy éves karantén alatt. A lakások eladása és bérbeadása tehát összességében nehezebbé vált az értékesítők számára, a lakásvásárlók pedig könnyen találhattak ingatlant Szegeden.

Új építésű házak és lakóparkok 2021-ben

Szeged ingatlanhelyzete jelen pillanatban még alkalmas a befektetésre. 2020 végén és 2021 elején ugyanis jó pár újabb lakóparkot húztak fel a városban és jelenleg magasabb a kínálat, mint a kereslet. Jelenleg közel négyezer lakóingatlant kínálnak szegeden eladásra, ebbe ugyebár a kiadó üzlethelyiségek és egyéb ingatlanok nem is tartoznak bele. A szegedi ingatlanok négyzetméter árai kimagaslóak országos viszonylatban is. Egy új építésű családi ház esetében például 400 ezer forint feletti négyzetméter árakkal is számolhatunk. Ez a vásárlóknak elkeserítő lehet, de a befektetők számára annál jobb hír. A befektetők körében a belváros környékén található téglaépítésű lakások és új építésű házak a legkedveltebb célpont jelenleg.

Ingatlaneladás és ingatlanvásárlás magánszemélyként

Az év eleji adatok alapján több mint ezer új lakás épült Szegeden és a lakások négyzetméter árai is emelkedtek. A belvárosi ingatlanok esetében az átlagos 400 ezer forint helyett már inkább 600 ezer forint körül kínálják a lakásokat. Ezek az adatok persze az új építésű lakásokra vonatkoznak elsősorban, nem a családi házakra, hiszen ebből a belvárosban jóval kevesebb van. Ez most tehát egy kellemetlen időszak azok számára, akik Szegeden szeretnének ingatlant vásárolni. A fiatal párok, vagy kisgyermekes családok még könnyebben boldogulnak a rendelkezésükre álló támogatások miatt és az általuk igénybe vehető, kedvező feltételű hitelek miatt. Az egyedülálló emberek, gyermektelen felnőttek és például a diákok azonban sokkal kedvezőtlenebb helyzetben vannak. Sajnos nehéz előre megjósolni, hogy a mostani helyzet a jobb vagy rosszabb irányba fog-e változni. Annyi biztos azonban, hogy amennyiben lakása eladásán gondolkozik, a mostani egy jó időszak lehet szegedi ingatlanja értékesítésére!

(X)

Vélemények

mutasd mind