Szegedi idősek maradtak ki a rezsicsökkentésből egy nyugdíjasházban

A nyugdíjas bérlők már jó ideje harcolnak az igazukért. Az idén januártól már húsbavágó számukra, hogy hiába alacsony az energiafogyasztásuk, mégsem fizethetik a rezsicsökkentett díjat.
Szlavkovits Rita

2023. február 11. 12:52

Szegedi idősek maradtak ki a
rezsicsökkentésből egy nyugdíjasházban

Jócskán megemelte a nyugdíjasok fizetnivalóját januártól az újszegedi Gesztenyeliget tulajdonosa, mert a cég szerint egészen egyszerűen a jogszabályok rekesztik ki a lakókat a rezsicsökkentésből. Az érintettek szerint viszont a tulajdonos nem vizsgált meg minden lehetőséget, amivel ők is a kedvezményes rezsidíjakat fizethetnék. A Magyar Narancs cikkéből az is kiderül, hogy a nyugdíjasház kemény magja már talált is olyan jogszerű megoldást, amely talán megoldaná a problémájukat.

 

Másfél évtizeddel ezelőtt költöztek be az újszegedi nyugdíjas lakóotthonba az első lakók, akkor senki nem gondolta volna, hogy a luxusparkként reklámozott bérleményekkel ennyi gond lesz. Évekkel ezelőtt is a fizetnivalókkal gyűlt meg a baja a bérlőknek, akkor az otthont működtető cég tulajdonosának támadtak nehézségei az épület másik felében működő egészségügyi profilú vállalkozásával. A többemeletes épület egyik részében magán egészségügyi tevékenység folyt és folyik most is, míg a másik részlegen alakítottak ki az időseknek otthonokat.

 

Az előző tulajdonosi kör több cégen keresztül üzemeltette a komplexumot, végül a korábbi üzemeltetőt új tulajdonosok váltották fel: a korábban is magánklinikaként működő részleg a TritonLife érdekeltségébe került, az idősotthoni részleg pedig egy NER vállalkozó, Szíjj László érdekeltségébe került. Időközben a magánklinikát működtető Tritonlife Partiscum Kft. és a Szegedi Tudományegyetem saját egy közös céget is alapítottak az egészségügyi ellátásra. Tavaly tavasszal a nyugdíjasok otthonait üzemeltető cégben, a Pax et Vita Kft.-ben a magánkórházakban érdekelt vállalkozók lettek tulajdonosok, és negyven százalékos tulajdonrészt szerzett benne egy, a sajtóhírek szerint a miniszterelnök vejéhez köthető magánszemély is. Az egyik nyugdíjas lakó szerint a végső cél az lehet, és szerinte ezért nem is nagyon terveznek a tulajdonosok nagy átalakításokat, hogy egy idő után a lakóotthonok helyiségeit is a magánkórházhoz csatolják. Most azonban még ott élnek a nyugdíjas bérlők, s ők szeretnének élni a rezsicsökkentés lehetőségével.

 

A nyugdíjasok csoportja szerint a rezsicsökkentett díjak bevezetését az esetükben az akadályozza, hogy nincsenek almérőórák felszerelve, illetve az, hogy az energiaszolgáltatóval szerződött, az épületet működtető cég a megvásárolt energiát két másik cégnek is tovább adja, amelyek az épületen belül működnek. Rezsicsökkentésre akkor nyílna lehetőség, ha csak a bérlők kapnának az üzemeltető cégen keresztül áramot és gázt. A jelenlegi üzemeltető, a Pax et Vita Kft. azt is közölte januárban a lakókkal, hogy a korábbi szerződéseiktől eltérően, amelyben külön állapították meg a bérleti díjat, és külön a rezsit, most egy összegű díjat rónak ki a bérlőkre, amelyet egyedileg számolnak ki. 

 

A Narancsnak nyilatkozó idős jogász esetében ez az emelkedés az eddigi fizetendőnek majdnem a duplájára nőtt. A lapnak azt mondták a nyugdíjasok, hogy megvárják a megemelt számlákat, és akkor közlik a nyugdíjas otthon vezetőjével, hogy az inflációval arányosan megemelt alapdíjat hajlandók megfizetni, de a megemelt rezsit nem, mert ők is jogosultak a rezsicsökkentésre.

 

Nyitóképünket a Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrum honlapjáról vettük át.