Szegedi háziorvos a MOK küldöttgyűléséről: a háziorvosokkal kötendő szerződés több ponton vállalhatatlan volt, átdolgozása folyamatosan zajlik!

Ádász Anna ott volt a hétvégén a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén. Hosszú Facebook-posztja azután jelent meg a rendelője Facebook-oldalán, hogy a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Takács Péter nekiment a háziorvosoknak.
Garai Szakács László

2023. február 06. 12:04

Szegedi háziorvos a MOK
küldöttgyűléséről: a háziorvosokkal kötendő szerződés több
ponton vállalhatatlan volt, átdolgozása folyamatosan zajlik!

Ádász Anna a bejegyzésben azt írja, azért ment el a küldöttgyűlésre, azért vett részt rajta.

 

„mert úgy éreztem, muszáj valamit tennem, hogy a maradék egészségügy ne essen szét!”

 

 

Majd négy pontban foglalja össze, ők hogyan látják az egészségügy problémáit. Megjegyezte azt is, „főleg a háziorvosi rendszerről tudok írni.”

 

 

A háziorvos pontjait változtatás nélkül közöljük:

  1. A szakdolgozók bérének rendezése! Mielőtt az ellenlábasok megszólalnának, gondoljanak bele, hogy sokan elhagyták az állami, vagy magyar eü-t. Akik kevesen maradtak, a végletekig fáradtak, kiégettek. Szükség lenne az utánpótlásra is, hogy legyen majd, aki Önt, vagy az Ön szüleit ápolja, felsegíti a műtőasztalra, stb.
  2. A béremelésekről hallhattak. Ez a praxisomban 170 ezer Ft pluszt jelent, amit bérre kell fordítani! Arról már nem szóltak, hogy ezzel párhuzamosan elvonások történtek: veszélyességi- és műszakpótlékok szakdolgozói és szakorvosi szinten. Háziorvosoknál a praxis fenntartására kapott finanszírozást csökkentik, mely praxisonként változó mértékű. Nálam havonta 380 ezer mínuszt jelent, de a többi praxisnál is hasonló a helyzet. Kommunikálva az alábbiak szerint van: a minőségi munkát pontozzák úgynevezett indikátor rendszeren keresztül! Az indikátor előfutára eddig is működött, bár folyamatosan jeleztük, hogy nem alkalmas a munkánk mérésére! Önökkel szeretnénk foglalkozni és nem a számítógépet töltögetni vég nélkül, értelmetlenül, hogy így valamennyit visszaszerezzünk az elvont összegből! (A leírtaknál összetettebb az indikátor- probléma!) A 380 ezer Ft hiánya fog szemben állni a 170 ezer Forint plusz bértámogatással.
  3. A háziorvosok vállalkozók. Míg más vállalkozásoknak lehetősége van árat emelni, hogy fedezni tudják a megnövekedett költségeiket-például rezsi költség-, addig a háziorvos ezt nem teheti meg, hisz a fő bevétele a havi finanszírozás, amit az állam ad. Ez nálam a teljes bevétel 97 százaléka. A maradék a jogosítvány alkalmassági vizsgálatokból és hasonló tételekből tevődik össze. Ebből a finanszírozásból kell vinni a hátunkon MINDENT! Ez azt jelenti, hogy például a 10–13-szoros gázdíjat is! A MOK ezt az anomáliát is többször jelezte a kormánynak, hiába! Megemelt rezsitámogatás helyett elvontak a finanszírozásból, ezzel sok praxist ellehetetlenítve!
  4. Az összeomló egészségügyet nem foltozgatni kellene kényszer-intézkedésekkel, parancsokkal, hanem átfogó tervre van szükség, hogy újraszerveződjön! Politikamentesen! Hogy az is megkapja és időben megkapja a számára szükséges ellátást, akinek nincs pénze a magánorvost megfizetni! Hogy háziorvosként jó szívvel tudjam Önöket a megfelelő helyre küldeni! Hogy 1–2–5 év múlva is legyen gyerekorvos, kedves ápoló, profi diplomás ápoló az intenzív osztályon, ügyes beteghordó, műtősnő, altatást végző csapat (a hiányuk miatt ne maradjon el műtét!), és megannyi háttérmunkás, akikről nem esik szó, de nélkülük nem megy tovább a szekér! Legyen tényleg vonzó a háziorvosi szakma, hisz a felnőtt háziorvosok átlagéletkora 60 év, sokan nyugdíj mellett dolgoznak. Ha Ők végleg felállnak, a háziorvosi rendszer is belerokkan!

    Mindenkinek járna, hogy kipihent orvossal, ápolóval, találkozzon, aki nem egy túlhajszolt műszakban, vagy utána vizsgálja Önöket! Ez a jelenlegi feszített tempó mellett nem valósul meg, és rövid távon nem is lehet megoldani!”